Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Nollaenergian omakotitaloon päästään – asteittain
Asumisen hiilijalanjälki

Nollaenergian omakotitaloon päästään – asteittain

omakotitalo
omakotitalo
Monet omakotiasukkaat ovat kiinnostuneet lisäämään oman talon ohjausta erilaisin älyratkaisuin. Kuva: Getty Imagesx

EU:n esitykseen vastataan tarpeellisilla toimilla, mutta myös uusilla rahoitus- ja avustustavoilla sekä taloudellisiin ja teknisiin perusteisiin nojaavilla poikkeusmahdollisuuksilla.

Miten uusien omakotitalojen rakentaminen saattaa muuttua lähitulevaisuudessa? 

Jatkossa vaatimuksena on nollaenergiatalo, kun nykyisin vaaditaan lähes nollaenergiataloa. Mahdollinen energia tulisi tuottaa paikan päällä tai hyvin lähellä, ja esimerkiksi lämpöpumppujen käyttö tulee lisääntymään. EU:n esityksen mukaan vuodesta 2029 alkaen omakotitaloihinkin pitäisi asentaa aurinkopaneeleita tai muita aurinkoenergiaa hyödyntäviä järjestelmiä. Tähän liittyy kuitenkin haasteita, joihin tulee saada poikkeusmahdollisuudet taloudellisin ja teknisin perustein. Esimerkiksi metsään rakennetussa talossa voi olla mahdotonta hyötyä aurinkopaneeleita. 

Minkälaisia älyratkaisuja omakotitaloissa on nyt? 

Monet omakotiasukkaat ovat kiinnostuneet lisäämään oman talon ohjausta erilaisin älyratkaisuin. Varsinkin uusiin taloihin valitaan ja on helppo toteuttaa monenlaisia käytönohjausjärjestelmiä, joissa voidaan käyttää myös sähkön hintaseurantaa ja joilla kulutusta voidaan siirtää edullisempiin aikoihin. Toisaalta on hyvä muistaa, että monet asuvat vanhoissa taloissa, joissa käyttöönotto voi vaatia enemmän esimerkiksi sähkötöitä. 

Mistä energiaremonttiin voi saada rahoitusta?  

Tällä hetkellä omakotitalojen energiatehokkuusremontteihin on mahdollista saada tukea muun muassa ELY:n kautta. Jos talon energiatehokkuus parantuu riittävästi, voi olla oikeutettu myös ARA-tukiin. Samoin kannattaa muistaa kotitalousvähennys, jota voi käyttää remontteihin, mutta myös öljylämmityksestä luopumiseen, jolloin voi saada myös korotettua tukea. Tukia voi saada siis eri lähteistä, mutta samaan remonttiin voi saada tukea kerrallaan vain yhdestä paikasta. 

Artikkelia varten haastattelun antoi Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Next article