Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Rakennuslupa tietomallilla – ei ihan vielä, mutta melkein
Kiinteistöjen kehittäminen

Rakennuslupa tietomallilla – ei ihan vielä, mutta melkein

Tietomalli tarvittaisiin sellaiseen muotoon, ettei tekninen osaaminen muodostu kynnykseksi tarkastelulle. Kuva: Getty Images

Marika Latvala

kehityspäällikkö, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry toteutti kumppaneidensa kanssa Rakennuslupa tietomallilla -skaalausklinikan vuoden 2021 aikana. Mukana oli kaikkiaan yhdeksän eri rakennushanketta.

– Tavoitteemme oli hakea ja saada pilottihankkeille rakennuslupa kolmiulotteista digitaalista tietomallia hyödyntäen, kertoo Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n kehityspäällikkö Marika Latvala.

Tämä ei vielä aivan toteutunut, vaan osin jouduttiin turvautumaan myös perinteisiin pdf-tiedostoihin. Latvala näkee mallinnuksen käytössä silti hyötyjä.

– 3D-tietomalli on pdf-versiota havainnollisempi tapa esitellä hanketta. Se toimii hyvänä keskustelupohjana yhteistyölle myös silloin, kun lupa haetaan perinteiseen tapaan. Kun yhdessä asetetaan tavoitteet sille, mitä mallissa pitää näkyä, niin keskustelu käynnistyy jo alkuvaiheessa. Se voi helpottaa ja nopeuttaa lupaprosessin käsittelyä myöhemmässä vaiheessa. Tietomalli tarjoaa hyvän pohjan yhdessä kehittämiseen ja vuorovaikutukseen.

Tietomalli tarjoaa hyvän pohjan yhdessä kehittämiseen ja vuorovaikutukseen.

Tietomallin haasteet Latvala kiteyttää lyhyesti kolmeen tekijään.

– Arkkitehdit kaipasivat lisätietoa teknisiin yksityiskohtiin, kuten palokatkojen tai portaiden merkintöihin. Kuntien rakennusvalvojista osa lukee tietomallinnusta jo hyvin, mutta moni tarvitsee vielä apua mallin tulkintaan. Lupaprosessissa pitäisi myös huomioida muut osa-alueet, kuten naapureiden kuuleminen ja kaupunkikuvallinen tarkastelu. Tietomalli tarvittaisiin sellaiseen muotoon, ettei tekninen osaaminen muodostu kynnykseksi tarkastelulle.

Tulevan rakentamislain myötä tietomallinnus tulee osaksi lupaprosessia, mutta Latvala arvioi siirtymävaiheen vievän aikaa. Hän lupaa, ettei kuntien rakennusvalvonta jää asiassa yksin, vaan osaavat ihmiset ovat valmiita auttamaan.

– Tuusula oli klinikalla hieno esimerkki. Kun on intoa tehdä uusia asioita, pienikin kunta voi koulutuksen avulla ottaa asian haltuun ja viedä soihtua eteenpäin omassa organisaatiossaan sekä ympäröivissä kunnissa.

Next article