Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Tulevaisuuden kiinteistö ohjaa ja opastaa
Älyrakentaminen

Tulevaisuuden kiinteistö ohjaa ja opastaa

Tulevaisuudessa kiinteistö voi opettaa käyttäjää tai asukasta toimimaan energiatehokkaasti. Kuva: Getty Images

Pian kiinteistö tunnistaa tulijat ja tuntee heidän rutiininsa.

– Autot osaavat jo ajaa itsestään, kuljettajaa opastavat niin kaistanvaihtoavustin kuin kuljettajan vireysvalvontakin. Sama ajatusmaailma on tulossa asuinkiinteistöihin. Kun Maija tulee futistreeneistä, suihkun lattialämmitys ja ilmanvaihto ovat jo varautuneet. Pyykkikone kertoo, että nyt kun laitat treenivaatteet pyykkiin, saadaan täysi koneellinen. Kiinteistö hyppää käyttäjän saappaisiin. Ei ehkä ihan vielä huomenna, mutta kaikki merkit ovat ilmassa: tällaista on tulossa, kertoo Suomen LVI-liitto SuLVI ry:n toiminnanjohtaja Samuli Könkö.

Tulevaisuudessa kiinteistö voi opettaa käyttäjää tai asukasta toimimaan energiatehokkaasti. Jo nyt toimistoissa hyödynnetään läsnäolovalvontaa, kun kiinteistöautomaatio hyödyntää erilaisia antureita ja säätää itse itseään.

Empaattinen kiinteistö tehdään saumattomalla yhteistyöllä

Rakennuttajien vaatimukset ovat kasvaneet, samoin käyttäjien. Tahdotaan yksilöllisiä toteutuksia läpi linjan. Muuntojoustavien tilojen käyttötarkoitusta on helpompi muuttaa, energiatehokkuuden ja ympäristövaikutusten merkitys kasvaa.

On tärkeää nostaa esille suunnitteluvaihtoehtoja jo heti alussa. Yhteistyössä ammattilaisten kanssa voidaan tehdä elinikäisiä ratkaisuja, täyttää vaatimukset kerralla, jolloin ei tarvitse korjata valmista taloa. Valitut asiat vaikuttavat toisiinsa. Esimerkiksi jos etelänpuoleisiin ikkunoihin asennetaan automaattisesti säätyvät sälekaihtimet, ne vaikuttavat myös jäähdytykseen, ilmanvaihdontarpeeseen ja energiantuotantoon.

– Empaattisessa kiinteistön suunnittelussa osataan asettua toisen asemaan. Kun eri alojen asiantuntijat keskustelevat keskenään ja suunnitelmat viedään saumattomasti rakennukseen, vähennetään törmäyksiä työmaalla. Suunnittelu on tasapainoilua toiveiden ja kustannusten kanssa. Kannattaa etsiä parhaita ratkaisuja, mutta se ei tarkoita vanhojen hyvien käytäntöjen romuttamista. On katsottava vähän pidemmälle kuin ensi viikkoon, Könkö muistuttaa.

Next article