Etusivu » Korjausrakentaminen » Hissi tuo asumismukavuutta ja arvonnousua
Kiinteistönpito

Hissi tuo asumismukavuutta ja arvonnousua

hissi
hissi
– Hissiä pitää huoltaa säännöllisesti ja tietyin väliajoin joko modernisoida tai vaihtaa uuteen, muistuttaa hissiasiamies Simo Merilä. Kuva: Mikko Arvinen

Suurimmat haasteet vanhojen asuinkerrostalojen esteettömyydelle liittyvät hissin puuttumiseen tai olemassa olevan hissin pieneen kokoon.

– Hissi helpottaa niin lapsiperheiden, ikääntyvien kuin liikkumis- ja toimimisesteistenkin asukkaiden turvallista asumista. Hissi tuo asumismukavuutta ja palvelee talon kaikkia käyttäjiä elämän eri tilanteissa ja vaiheissa, kertoo Helsingin kaupungin hissiasiamies Simo Merilä.

Aloitteen jälkiasennushissin hankkimiseksi taloyhtiöön voi tehdä kuka tahansa taloyhtiön osakkaista. Ennen kuin hissin hankinnasta järjestetään yhtiökokousta, hallituksen kannattaa selvittää taloyhtiön tahtotila ja tutustua vastaavanlaisiin kohteisiin.

– Jälkiasennushissin arvonnousu muodostuu useasta tekijästä. Asukkaan kannalta on oleellista käyttöarvo, se kuinka paljon hissi helpottaa elämää. Osakkaalle merkittävä tekijä on myös myytävyysarvo. Asuntoa hakevista jopa joka neljäs pudottaa hissittömän kohteen heti pois. Jälkiasennushissin avulla saadaan siis lisää ostajaehdokkaita, Merilä toteaa.

Hissi suunnitellaan aina kohteen ehdoilla

Jälkiasennushissin suunnittelu vanhaan, olemassa olevaan asuinkerrostaloon vaatii kokenutta – erityisesti jälkiasennushissien suunnitteluun erikoistunutta – suunnittelijaa, joka osaa kartoittaa eri vaihtoehdot jälkiasennushissin rakentamiseen sekä valita niistä taloyhtiölle ja sen osakkaille parhaimman ratkaisun. Myös asennuksen toteuttamiseen tarvitaan kokenut rakennus- tai hissiurakoitsija.

Ympärivuotisessa käytössä olevan asuinkerrostalon jälkiasennushissin rakentamiseksi voi hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n kautta valtionavustusta. Myös usea kunta tarjoaa avustuksia jälkiasennushissien rakentamiseksi hissittömiin kerrostaloihin.

– Hissi on samanlainen kuin autokin. Sitä pitää huoltaa säännöllisesti ja tietyin väliajoin joko modernisoida tai vaihtaa uuteen, Merilä muistuttaa.

Next article