Etusivu » Korjausrakentaminen » Säännöllinen kattohuolto ylläpitää kiinteistön arvoa
Kattoremontti

Säännöllinen kattohuolto ylläpitää kiinteistön arvoa

kattohuolto
kattohuolto
Kuva: Getty Images

Suomalaisten kiinteistöjen kattojen seurannassa ja huollossaon järeitä puutteita. Kiinteistön arvoa ylläpidetään vain huollolla, kunnossapidolla ja korjauksilla.

Kattoliiton teettämässä pitkäaikaistutkimuksessa vuonna 2014 tulos oli karu. Kattojen huolto- ja kunnossapito oli laiminlyöty monessa kohteessa kokonaan. Säännöllistä katolla käyntiä ja sen kunnon seurantaa ei toteutettu juuri missään.

Tilanteesta tekee erikoisen myös se, että useimmissa kiinteistöissä on huoltoyhtiö, jonka tehtäviin seuranta ja huollot kuuluvat ainakin palvelusopimuksessa.

– Katolla on käytävä kaksi kertaa vuodessa. Kattokaivojen, räystäskourujen, ruuvien ja pellityksen tarkistaminen ei ole iso homma. Moni katto on sellainen, että maallikkokin osaa perushuollon, toimitusjohtaja Mikko Ahtola Kattoliitosta kertoo.

Hoito pidentää katon käyttöikää

Huollettu iäkäs katto voi olla kunnoltaan parempi kuin uudehko ja hoitamaton. Rakennuksissa ei ole ikuisesti kestäviä osia, kaikki ne kaipaavat huoltoa. Huollon laiminlyönti on kulu, joka maksetaan tulevissa remonteissa. Ahtola toteaakin, että katto on yleensä huomattavasti kalliimpi kuin auto, ja autoakin käytetään merkkihuollossa vuosittain.

Katso: 3 + 1 askelta pitkäikäiseen kattoon

Ahtolan mukaan Suomessa ollaan liian luottavaisia siihen, että kaikki on kunnossa, kun mitään ei tapahdu.

Suomessa ollaan liian luottavaisia siihen, että kaikki on kunnossa, kun mitään ei tapahdu.

YSE 1998 –sopimusehtojen mukainen takuu on pääsääntöisesti kaksi vuotta. Urakoitsijat antavat kuitenkin huomattavasti pidempiä materiaali- ja työtakuita, joiden edellytyksenä on yleensä katon säännöllinen huolto.

Kiinteistön katon huoltotoimenpiteiden laiminlyönti voi jättää urakoitsijan vastuiden ulkopuolelle. Ennakoinnilla kustannukset pidetään kurissa. Esimerkiksi asbestilaki muuttui vuonna 2016, ja se asettaa kattojen korjauksissa omat erityistoimet. Asbestia löytyy vielä 80-luvun katoista ajan materiaalien mukaisesti.

– Kattoalan ammattilainen on hyvä valinta katon huoltoon ja kunnon arviointiin. Saneerausten suunnittelu on syytä antaa ammattitaitoiselle suunnittelutoimistolle. Kaikki kattovuodolta näyttävät asiat eivät aina ole kattovuotoja, joten erityisesti vuotoepäilyt on syytä jättää ammattilaisten tutkittavaksi, toteaa Ahtola.

Suomalaisiin sääoloihin sopivat aluskate- ja vesikattomateriaalit valitaan katon kaltevuuden mukaan. Yläpohjan hyvä ilmanvaihto ja riittävä lämmöneristys on myös syytä huomioida.

Kattoliiton Toimivat Katot –julkaisussa on taulukot, joista löytävät oikeat vaihtoehdot.

Next article