Etusivu » Rakennuttaminen » Älykkyydestä viisauteen
Älyrakentaminen

Älykkyydestä viisauteen

Kuvat: Pexels ja Aitman Hussein

Kimmo Rönkä

Tulevaisuuden asumisen asiantuntija

Kun rakennamme kaupunkeja, kortteleita ja koteja, ajattelemme siellä asuvia ihmisiä, heidän elämäänsä ja arkeaan. Miten älykkyys auttaa meitä tulemaan viisaammiksi asumisessa?

Älykkyys tukee meitä suunnittelemaan palveluita, joiden avulla voimme lisätä tietoa ja jakaa sitä parantaaksemme läheistemme turvallisuutta ja luodaksemme yhteisöllisyyttä. Esimerkiksi, kun ulkona sataa vettä, puhelimessani oleva sadetutka ilmoittaa siitä. Silloin laitan ikääntyneelle isälleni viestin, että odota hetki, anna sateen mennä ohi. Lähde vasta sitten huristelemaan sähköskootterillasi lempilounaspaikkaasi. 

Luomme kaupunkeihin viihtyisiä kohtaamispaikkoja, kannustamme lähtemään ihmisten ilmoille, edistämme yhteisöllisyyttä ja sitä kautta myös yksittäisten ihmisten hyvinvointia. It is all about the communities.

Älykkään vintagen ansiosta voin istua mukavasti kymmeniä vuosia vanhalla kauniilla tuolilla. Mietin, kuinka ajattelutapamme tavaroiden valmistamisesta, hankkimisesta ja käyttämisestä on muuttunut ja muuttuu koko ajan? Kiertotalouden myötä olemme siirtymässä kertakäyttöisestä monivuotiseen: kodin ja sen materiaalien pitää oikeasti kestää isältä pojanpojalle. Voisimme vaikka suunnitella ja rakentaa keittiömme niin, että ne kulkisivat mukanamme, kuten monissa muissakin Euroopan maissa. Todellista vintage-älykkyyttä on se, että tehdään kestävyyttä. From linear economy to circular economy.

Kiertotalouden myötä olemme siirtymässä kertakäyttöisestä monivuotiseen: kodin ja sen materiaalien pitää oikeasti kestää isältä pojanpojalle.

Älykkyys tuo meille viisautta tilojen jakamiseen. Asumme yksin tai perheen kanssa, kolmas huoneemme voi olla korttelissa ja neljäs kaupungilla. Emme tarvitse omaa pesukonetta, sillä naapurustossamme on täydellisesti varusteltu pesula, jonne voimme viedä pyykit pestäväksi. Pesulan vieressä on huippulaadukas kuntosali, jonne menemme laitettuamme pesukoneen käyntiin. Kuntosalin ohi kävelevä naapuri huomaa meidät isojen ikkunoiden läpi ja liittyy seuraamme.

Yhteisölliset korttelit lisäävät kohtaamisia, tuovat lisäarvoa ja riemua kaupunkiasumiseen. Ovien lukituksista ja laitteiden varauksista ei tarvitse huolehtia, sillä ne hoituvat älykkäästi esimerkiksi puhelimissamme olevien sovellusten avulla. It’s not about square meters, it´s about shared meters.

Älykkyys luo meille mahdollisuuden viljellä ruokamme. Kerrostalon katolla voi olla viihtyisä puutarha, ja siinä puolessa taloa, johon aurinko paistaa huonommin, on led-valoilla toimiva hydroponinen kasviseinä. Erilaisten älykkäiden viljelyjärjestelmien avulla voimme tuottaa omavaraisesti perunoita, ja myös ilman multaa, kaikenlaisissa kodeissa, ympäri vuoden. Älykkyyden myötä meillä on varaa sydämelliseen vieraanvaraisuuteen, jota kuvaa parhaiten italian kielen termi: conviviálita.

Älykkään energian tuotannon ja sen varastoinnin myötä, osaamme luoda ekologisia ja kestäviä hybridijärjestelmiä. Vuodenaikojen vaihtelu on meille suuri siunaus: kesäisin voimme varastoida lämpöä talvea varten ja kylmä talvi takaa meille viileyttä yhä kuumempia kesiä varten. Tulevaisuuden kaupunkilaisjärkeä!

Meillä on Suomessa hyvä, jos käytämme älykkyyttä viisaasti ja huomioimme kolme merkittävää asumiseen liittyvää tekijää, jotka ovat murroksessa: energia, liikkuminen ja ruoka. Kun muistamme nämä ja suunnittelemme ja rakennamme uutta asumista niin, että tulos on wau, cool ja fun, voinemme kutsua sitä viisaudeksi.

Next article