Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Asbestilaki turvaa sekä asukkaita että rakennuksilla työskenteleviä
Asbesti

Asbestilaki turvaa sekä asukkaita että rakennuksilla työskenteleviä

Asbestilaki
Asbestilaki
Kuva: Getty Images

Vuoden alusta voimaan tullut asbestilaki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa. Alalle kaivataan nyt lisää ammattilaisia.

Rakenteissa oleva asbesti ei aiheuta vaaraa, mutta purkutöissä syntyvä asbestipöly on terveydelle vaarallista. Ilmassa leijuvaa hienojakoista pölyä ei voi paljain silmin havaita, ja sen aiheuttamat haittavaikutukset näkyvätkin vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Pahimmillaan asbestipöly saattaa aiheuttaa keuhkosyöpää. Tiukennetulla lailla halutaan turvata paitsi asukkaita myös remonttipurkajia.

Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liitto, SAP ry:n, puheenjohtaja Kai Salmi sanoo lakimuutoksen selkeyttäneen alan pelisääntöjä.

– Uuden lain mukaan vastuu on aina rakennuttajalla, ja edellyttää ammattilaisten käyttöä. Turvallisuusnäkökulman lisäksi asiantuntijuuden hyödyt ovat ilmeiset: budjetti ja aikataulu pysyvät hallinnassa, lain kirjainta noudatetaan, eikä ikäviä yllätyksiä ilmaannu, kuten haastetta lakitupaan. Näitäkin on ollut, Salmi toteaa.  

Aluksi selvitetään lähtötilanne eli remonttitarve. Alkukartoituksen suorittaa erityisen koulutuksen saanut asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (AHA) tai rakennusterveystarkastaja (RTA). Tämän jälkeen rakennuttaja pyytää tarjoukset urakoitsijoilta, joiden pätevyys kannattaa varmistaa verkosta löytyvästä asbestipurkutyöluparekisteristä. Työn valmistuttua asiantuntija tarkistaa mittamaalla, että tila on puhdas, ja kirjoittaa lopuksi luovutusdokumentin.

– Jokainen vaihe vaatii erityisammattitaitoa, joten ”tee se itse -remontoija” voi pian olla tilanteessa, jossa euron säästöllä saadaan aikaiseksi kymmenen euron vahingot, Salmi muistuttaa.

Töitä tarjolla vaikka heti

Tällä hetkellä asbestialan osuus rakennusteollisuudesta on vielä pieni. Sen liikevaihto on noin 60–70 miljoonaa. Salmen mukaan kasvavan alan haasteena on ammattilaisten puute, sillä kysyntä on suurempaa kuin tarjota.

– Äärirajoilla mennään. Koulusta valmistuneet eivät vielä ole huippuammattilaisia, ja varsinkin työnjohtoon kaivataan lisää osaajia. Rakennusala on ollut jo pitkään nousussa, ja asbestipuolella olisi tarjolla nuorille rakennusinsinööreille töitä vaikka heti. Ala on todella mielenkiintoinen. Itse olen päässyt näkemään avosydänleikkauksen, pankkiholvin ja jopa armeijan salaisen tukikohdan, joten yksitoikkoista ei ole ollut. Vaatimukset eivät kuitenkaan ole helpoimmasta päästä, sillä näissä hommissa tarvitaan huippu-urheilijan kuntoa ja sairaalasiivoojan asennetta.

Next article