Etusivu » Rakennuttaminen » Asetukset kohdilleen laitteissa – ja asenteissa asiantuntijan neuvoilla
Energiaratkaisut

Asetukset kohdilleen laitteissa – ja asenteissa asiantuntijan neuvoilla

energiansaastoratkaisut
energiansaastoratkaisut
Kuva: Getty Images

Harri Heinaro

johtava asiantuntija, Motiva Oy

Energiansäästöratkaisut eivät aina vaadi massiivisia projekteja, vaan asukas voi pienillä arkisilla teoilla ja omilla valinnoilla vaikuttaa energian käyttöön. Energian säästäminen lähtee turhan kulutuksen karsimisesta ja aktiivisesta asenteesta.

Energiaan ja sen käytön suitsemiseen kohdistuu yhä enemmän huomiota ilmastonmuutokseen heräämisen myötä. Kuinka ponnistaa omassa arjessaan kohti energian-säästöjä ja osallistua ilmastotalkoisiin? Tai entäpä jos tavoitteena on massiivisempi, koko taloyhtiötä koskettava energia-asenteen korjausliike?

Energiatehokkuuden suhteen saadaan paras lopputulos aikaiseksi, kun taloyhtiön hallitus, asukkaat, isännöitsijät ja kiinteistöhuolto tekevät yhteistyötä. Yhteinen agenda ja aktiivinen viestintä edesauttavat järkevien ja kaikkia osapuolia hyödyttävien ratkaisujen löytämistä ja toteuttamista, sanoo Harri Heinaro, Motivan johtava asiantuntija.

Motiva on valtion omistama yhtiö, jonka tehtävä on kannustaa niin julkishallintoa, yrityksiä, kuntia kuin kuluttajia energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Heinaron mukaan energia-asiat voivat olla varsin monimutkaisia kokonaisuuksia, joissa asiantuntijuudelle ja puolueettomalle tutkitulle tiedolle on tilausta.

– Autamme ja kannustamme energiansäästöön liittyvissä asioissa, joiden skaala on pienemmistä arkisista toimista aina hyvin laajoihin kokonaisuuksiin. Monet isommat toimenpiteet, kuten esimerkiksi lämmitys- tai taloautomaatiojärjestelmän hankkiminen, vaativat tilanteen kartoitusta ja tarkan suunnitelman taustalle. 

energiansaastoratkaisut
Liian korkea huonelämpötila, veden tuhlaaminen, valojen ja muiden sähkölaitteiden jättäminen päälle tilasta poistuttaessa ovat esimerkkejä asioista, jotka voivat vaikuttaa yllättävän paljon kokonaiskulutukseen. Kuva: Getty Images

Energia-aktiivi karsii turhaa kulutusta

Mitä yksittäinen asukas tai taloyhtiö voivat tehdä jos haluavat toimia aktiivisesti energiansäästöratkaisujen suhteen? Mistä aloittaa?

– Asukkaan on järkevää lähteä liikkeelle tarkastelemalla omia päivittäisiä rutiinejaan ja miettiä, kuinka karsia turhaa kulutusta. Taloyhtiön kannalta taas on syytä tutkia senhetkinen tilanne ja järjestää ensin energiaseuranta kuntoon, Heinaro sanoo.

Liian korkea huonelämpötila, väärät tuuletustottumukset, veden tuhlaaminen, valojen ja muiden sähkölaitteiden jättäminen päälle tilasta poistuttaessa sekä esimerkiksi kuluneet ikkunatiivisteet voivat vaikuttaa yllättävän paljon kokonaiskulutukseen.

Asukkaan ei tarvitse jäädä passiiviseksi mikäli jokin epäkohta, kuten vaikkapa huono ilmanvaihto, vaatii taloyhtiön tai isännöitsijän toimia tilanteen korjaamiseksi. Heinaro kehottaa kaikkia osapuolia aktiivisuuteen ja rakentavaan keskusteluun.

– Asukas voi tehdä aloitteen energiaa säästävistä toimista yhtiökokoukseen ja samoin taloyhtiö voi viestiä asukkaille pienistä toimista, joilla pystyy vaikuttamaan omassa arjessa. Säästäminen energiassa ja euroissa on varmasti kaikkien intresseissä. 

Lisää tietoa sekä vinkkejä energiatehokkuuteen motiva.fi/taloyhtiot ja motiva.fi/energianeuvonta

Next article