Etusivu » Rakennuttaminen » Omakotiasukkaan energiaratkaisut tapetilla
Energia-avustukset

Omakotiasukkaan energiaratkaisut tapetilla

Kuva: Getty Images

Teemu Kettunen

asiantuntija, uusiutuva energia, Motiva Oy

Valtion myöntämät energia-avustukset ja hallituksen suunnitelmat öljylämmityksestä luopumisesta ovat herättäneet yhä useamman omakotiasukkaan pohtimaan kodin energiaratkaisuja. Hyvin toimiva kannustin on myös vanha kunnon kotitalousvähennys. Se on energia-avustusta yksinkertaisempi ja voi joissain tapauksissa osoittautua myös euromääräisesti suuremmaksi.

Unohtaa ei kannata myöskään vanhan tekniikan uusimista energiatehokkaampaan.

Lämmityksen muuttaminen ekologisempaan ratkaisuun on usein taloudellisesti kannattavaa. Öljyn tai vesikiertoisen sähkölämmityksen tilalle sopivat esimerkiksi maalämpö, ilma-vesilämpöpumppu, kaukolämpö ja pellettilämmitys. Vaihtoa auttaa matala korkotaso, jonka ansiosta lainarahoitettu lämmitysmuutos voi alentaa kuluja heti käyttöönoton jälkeen, kunhan laina-ajan valitsee sopivasti. Paksu lompakko siten ei ole usein edellytys lämmitysmuutokselle. Lämmitystapojen kannattavuuden vertailussa voi käyttää apuna Motivan ylläpitämää vertailulaskuria.

Monen suorasähkölämmittäjän paras ystävä on ilmalämpöpumppu, joka alentaa lämmityskuluja pienellä investoinnilla ja lyhyellä takaisinmaksuajalla. Unohtaa ei kannata myöskään vanhan tekniikan uusimista energiatehokkaampaan. Esimerkiksi vanhojen jaksoittain kuumana käyvien sähköpattereiden uusiminen nykyaikaisilla ohjelmoitavilla lämmittimillä parantaa niin asumisen laatua kuin energiatehokkuutta. Tilanne paranee entisestään, kun tiivistää ikkunat ja lisää vanhan talon yläpohjaan eristystä. Käyttöikänsä päässä olevat ikkunat kannattaa uusia energiatehokkaisiin. Valinnassa on apuna ikkunoiden energialuokitus, josta kertoo Energiaikkuna-logo.

Aurinkosähkön vertailu kannattaa

Aurinkosähköjärjestelmien hintojen alenemisen myötä oma sähköntuotanto voi olla kiinnostava mahdollisuus etenkin paljon sähköä kuluttavalle taloudelle. Aurinkosähkömarkkinat käyvät kuumina ja tarjousten vertailua kannattaa tehdä aina. Niin kiire ei ole koskaan, ettei kannattaisi nukkua yön yli ja tehdä kunnollista vertailua, vaikka kotiovella käynyt myyjä antaisi ”vain tänään” voimassa olevan ”huipputarjouksen”. Apua vertailuun ja hyödyllistä tietoa aiheesta löytyy Motivan aurinkosahkoakotiin.fi -sivuilta. Jäljelle jäävän sähkönkulutuksen voi ekotekona vaihtaa vihreään samalla, kun tekee sähköyhtiön kanssa sopimuksen aurinkovoimalasta verkkoon myytävästä ylijäämäsähköstä.

Asukkaille on tarjolla paljon mahdollisuuksia päästöjen ja energiakulujen vähentämiseen. Apuna toimii valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta, johon asukkaat voivat ottaa maksutta yhteyttä.

Next article