Skip to main content
Etusivu » Rakennuttaminen » Suomalaiset asuntosijoitusmarkkinat ovat uniikit
Asuntosijoittaminen

Suomalaiset asuntosijoitusmarkkinat ovat uniikit

asuntosijoitusmarkkinat-asuntosijoittaminen-sijoittaminen
asuntosijoitusmarkkinat-asuntosijoittaminen-sijoittaminen
Sakari Rokkanen toimii Suomen Vuokranantajat ry:llä ekonomistina. Kuvat: Pexels ja Lauri Ellillä

Asuntosijoitusmarkkinat eivät ole merkittävästi kärsineet koronaepidemian vaikutuksista, mutta ennen vuokra-asuntoon sijoittamista on hyvä tiedostaa muutama seikka.

Reilu kolmannes suomalaisilla vuokra-asuntomarkkinoilla olevista asunnoista on yksityisten ihmisten omistamia. Tämä on poikkeuksellista, kun verrataan asuntomarkkinoita muihin maihin, joissa omistajuus on keskittynyt suuremmille toimijoille.

– Suomen malli tuo mukanaan hyviä puolia, kuten sen, että vuokra-asuntomarkkinoilla on tarjolla paljon erilaisia vuokra-asuntoja eri tarpeisiin, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkanen huomauttaa, että asuntosijoittamista ei pidä sekoittaa kiinteistösijoittamiseen. Jälkimmäisellä tarkoitetaan muun muassa erilaisiin toimitiloihin sijoittamista.

Nyt koronaepidemian aikaan asunto- ja kiinteistösijoittamisen erilaisuus näkyy siinä, että toimitiloja on tyhjentynyt vuokralaisista, mutta vuokra-asuntojen kysyntä ei ole kokenut vastaavaa kolausta.

Asuntosijoittaminen sopii hyvin tasaista ja varmaa sijoituskohdetta etsiville. Kuvat: Unsplash

– Ihmisten on kuitenkin asuttava jossain, Rokkanen lisää.

Koronaepidemian vaikutuksesta osa kakkosasuntojen vuokrasopimuksista on irtisanottu ja majoituskäytössä olleita asuntoja on vapautunut vuokramarkkinoille, mutta samaan aikaan vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut.

– On tyypillistä, että taloudellisen epävarmuuden lisääntyessä vuokralla asumisen suosio nousee.

Asuntosijoittaminen vaatii pientä harrastuneisuutta

Asuntosijoittaminen sopii hyvin tasaista ja varmaa sijoituskohdetta etsiville. Isoimmissa kasvukeskuksissa sijaitseviin asuntoihin sijoittaminen on kaikkein riskittömintä.

– Kassavirta on kuukausittaista, mikä poikkeaa aika paljon pörssiosakkeisiin sijoittamisesta, joista tyypillisesti maksetaan vuosittain osinkoa.

Ennen asuntosijoittajaksi alkamista kannattaa perehtyä peruskäsitteisiin, opetella laskemaan vuokratuottoa ja tiedostaa riskit, kuten asunnon arvon mahdollinen aleneminen.

Taloudellisen puolen lisäksi on hyvä paneutua vuokranantajana toimimisen perusteisiin. Rokkanen muistuttaa, että asunnon vuokraustoiminta vaatii tyypillisesti pientä harrastuneisuutta, kuten asunnon huolenpitoa ja vuokralaisen etsintää.

– Vuokranantajuus on kasvollista ja aktiivista sijoittamista.

Asuntosijoittamisesta on olemassa paljon oppaita ja kirjallisuutta. Lisäksi Suomen Vuokranantajat ry tarjoaa palveluita ja tukea ihmisille, jotka pohtivat asuntosijoittajaksi ryhtymistä.

– Jäseneksi voi liittyä jo ennen kuin omistaa yhtään vuokra-asuntoa, jos haluaa saada tietoa asuntosijoittamisesta ja vinkkejä ensimmäisen asunnon etsintään, Rokkanen lisää.

Next article