Jethro Rostedtilla on vauhdikas kesä takana. Kiireinen mies on tehnyt asuntokauppaa ja siinä sivussa uusia jaksoja Kauppaneuvos Jethro -ohjelmaan, joka palasi ruutuun elokuun lopussa. Kiinteistönvälittämisen rautaisella ammattilaisella on vankka näkemys asuntosijoittamisesta.
– Asuntosijoittaminen on jo vuosikymmeniä ollut hyvää bisnestä, enkä näe, että asia olisi muuttumassa ainakaan huonompaan suuntaan. Asuntosijoittamisen tuotto on vakaata ja seiniin sijoittaminen on trendikästä. Markkinat tietenkin vaikuttavat asuntojen arvoon, mutta olipa lama tai ei, ihmisen täytyy jossain asua. Näen asuntosijoittamisen parhaimpana vaihtoehtona ylipäänsä sijoittamiseen, sanoo Rostedt.
Huomioi kohteen hinnan kehitys
Asuntosijoittajan on osattava huomioida useita eri asioita ostopäätöstä tehdessään.
– Kaikki lähtee rahoituksesta. On mietittävä, minkä hintainen kohde kiinnostaa sijoitusmielessä ja paljonko on valmis siihen rahaa laittamaan. On pohdittava, minkälaisella rahoitusmallilla päästään liikkeelle. Kun rahoituspäätös on valmis, voidaan siirtyä itse hankintaan, Rostedt sanoo.
Asuntosijoittamista harkittaessa taloyhtiön sijainti on keskeinen asia. Kannattaa miettiä, onko kyseessä olevalle kohteelle helppo löytää vuokralaisia ja mikä on kohteesta saatava vuokratuotto. Vuokratuotto on myös syytä osata laskea.
– Kaikkein tärkeimpänä asiana pidän kuitenkin sijoituskohteen tulevaa hinnan kehitystä. Jos huoneisto pitää syystä tai toisesta myydä, pitää arvioida, mitkä ovat alueen näkymät ja minkälainen tuotto sijoituskohteesta on tulevaisuudessa mahdollista saada, sanoo Rostedt.
Arvioi taloyhtiön ja huoneiston kunto
– Taloyhtiön toiminnalla on erittäin suuri merkitys asuinkiinteistöjen hintoihin. Mitä paremmin taloyhtiö on hoidettu, sen paremmat ovat asuntojen myyntinäkymät. Tätä silmällä pitäen on myös tärkeää, että taloyhtiön hallitus tietää, miten taloyhtiötä kuuluu hoitaa, sanoo Rostedt.
Sijoittajaksi aikovan tulee osata lukea ja tulkita yhtiön papereita, sillä niistä saadaan selville niin yhtiön kunto kuin rahatilannekin.
– Taloyhtiön nykyinen kunto ja tulossa olevat remontit ovat luonnollisesti sellaista tärkeää tietoa, jotka on otettava huomioon. On osattava arvioida, missä kunnossa yhtiö on ja mitkä tekijät tulevat vaikuttamaan asuntosijoituksen tuottoon. Yhtä lailla on tärkeää selvittää, missä kunnossa itse asuinhuoneisto on ja tarvitaanko kenties remonttia, sanoo Rostedt.
Sijoitusasunnon vuokraamisessa Rostedtin sävelet ovat selvät:
– Vuokralaisen valitsemisessa on aivan ehdottoman tärkeää tarkistaa luottotiedot. Asia nimittäin on yleensä niin, että niin sanotusti hyvästä vuokralaisesta voi tulla huono vuokralainen, mutta huonosta vuokralaisesta ei koskaan tule hyvää. Tässä välittäjä luonnollisesti kannustaa käyttämään alan ammattilaista apuna, mutta toki vuokrauksen voi halutessaan hoitaa itsekin, Rostedt toteaa.
Ammattilaisen vinkit keittiöremonttiin
- Pyydä avuksesi keittökalusteliikkeen suunnittelija. Ammattilainen tietää millainen on teknisesti toimiva keittiö.
- Varaa riittävästi aikaa suunnitteluun ja pohdi valmiiksi omat toiveesi. Innokas marjastaja voi tarvita tilan isolle mehustajalle.
- Huomaa, että joillakin keittiötuotteilla voi olla useiden viikkojen toimitusaika.
- Varaudu yllätyksiin. Vanhojen kaappien takaa voi paljastua putkivetoja, jotka muuttavat suunnitelmat.
Lähde: Hanna Knuuti, Keittiösuunnittelija, Ideal- keittiöt