Rakennusautomaation ja turvajärjestelmien välisessä integraatiossa on vasta viime vuosina päästy tasolle, jolla kaikkia järjestelmiä voidaan käyttää ja hallita yhdellä käyttöliittymällä. Integroidulla järjestelmällä vaikutetaan sekä kiinteistön järjestelmien toiminnallisuuteen että riskienhallintaan.
Usein työajanseuranta, kulunvalvonta ja rikosilmoituslaitteisto yhdistetään. Tämä helpottaa kiinteistön käyttäjien elämää, kun käyttäjien tarvitsee vain kulkea ovista, kaikki muu hoituu automaattisesti taustalla. Myös lämmityksen ja valaistuksen liittäminen läsnäoloseurantaan tai tilassa olevien liiketunnistimien hyödyntäminen ilmanvaihdon ohjaamisessa ovat yleisiä integraatioita.
– Integraatio on onnistunut silloin, kun kiinteistön käyttäjät eivät joudu tekemään mitään ylimääräistä jonkin toiminnon tekemiseksi, esimerkiksi hälytyslaite menee päälle ja pois itsestään tai valaistus säätyy tilan käytön ja vuorokauden ajan mukaan automaattisesti, sanoo Suomen Turvaurakoitsijaliiton toimitusjohtaja Ona Gardemeister.
Integrointi tulee toteuttaa niin, ettei kokonaisuudesta tule liian monimutkaista. Myös järjestelmäkohtaiset viranomaismääräykset, lait ja standardit on huomioitava sekä suunnittelussa että toteutuksessa.
Parempaa turvallisuutta ja energian säästöä
Kameravalvonnan analytiikan avulla voidaan tunnistaa alkavat tulipalot. Paloilmoituksen yhteydessä kulunvalvonta voi avata valmiiksi ovia pelastushenkilöstölle ja lähettää automaattisesti kiinteistössä sisällä olevien nimet ja määrän. Näin kokoontumispaikalla on välittömästi saatavana ”nimenhuutolista”.
– Integroidut järjestelmät tuovat säästöjä, kun ne toimivat saumattomasti yhteen. Työaikaa ja -voimaa säästyy merkittävästi, kun järjestelmä kertoo suoraan, missä vikatilanne on, tai työntekijä voi kameravalvonnalla tarkastella, mitkä kohteet vaativat huoltotoimenpiteitä. Sähkönkulutusta mittaavat anturit säätelevät tilan ilmastointia siellä kulloinkin olevan henkilömäärän tuottamaa hiilidioksidia mittaamalla, Gardemeister kertoo.
Tietoturva huomioitava
Esineiden internet eli IoT tuo muutoksia myös turvajärjestelmien toimintaan. Verkkohyökkäykset sekä kyber- ja hybridihyökkäykset kiinteistö- ja teollisuusautomaatiojärjestelmiin ovat lisääntyneet viime vuosina nopeasti.
– Turvajärjestelmät ovat suljettuja järjestelmiä, mutta kun ne integroidaan etäkäyttöisiin kiinteistöautomaatiojärjestelmiin niiden haavoittuvuus lisääntyy ja ne altistuvat ulkoiselle hakkeroinnille. Kiinteistön integroituja järjestelmiä tulee tarkastella tietoturvallisuusammattilaisen tavoin; yhteyksien salaus, vahvat salasanat sekä käyttäjien riittävä koulutus ovat kriittisiä tekijöitä turvalliselle integroidulle järjestelmälle, Ona Gardemeister summaa.