Etusivu » Talotekniikka » Älyrakentaminen muuttaa maailmaa
Älyrakentaminen

Älyrakentaminen muuttaa maailmaa

älyrakentaminen
älyrakentaminen
Kuva: Getty Images

Kiinteistö- ja rakennusala elää murroksessa, jonka seurauksena kustannus- ja energiatehokkuus lisääntyy ja kuluttajien käyttökokemus paranee. Älyteknologia mahdollistaa rakennus- ja kiinteistöalalle kokonaan uutta liiketoimintaa, jolla on potentiaalia mullistaa nykyiset kulutustottumukset.

Digitalisaation mahdollisuudet kiinteistö- ja rakennusalalle ovat laaja-alaiset. Toiminnot ja prosessit tehostuvat, kustannusten hallinta paranee, energiatehokkuus lisääntyy ja ympäristökin kiittää. Samalla digitalisaatio mahdollistaa aikaisempaa parempien asiakaskokemusten luomisen. Kotona, töissä tai missä tahansa tilassa.

Kodin sisäolosuhteiden automatisointi säästää energiakuluissa ja lisää viihtyvyyttä. Esimerkiksi asunnon lämpötilaa voidaan säädellä huonekohtaisesti sen mukaan, onko tilassa ihmisiä vai ei, kaipaako henkilö yhteen tilaan viileyttä ja toiseen lämpöä. Optimaalinen lämmönsäätö tapahtuu automaattisesti. Kun teknologia on oikeasti älykäs, sitä ei tarvitse säätää.

Kodin ensimmäisten älyratkaisujen kanssa otettiin takapakkia. Valaistusta ei ollutkaan helpompi säätää kännykästä kuin valokatkaisijasta, näin yhtenä esimerkkinä. Nyt askelia on otettu eteenpäin, eri laitteet juttelevat paremmin keskenään ja monia kodin toimintoja voi ohjata äänellä tai etänä puhelimella. Sähkölaitteita, valaistusta, lämpötilaa, sisäilmaa ja kodin liikehdintää seuraavat etäohjattavat hälytysjärjestelmät tuovat kustannus- ja energiatehokkuuden lisäksi turvaa.

Seuraava askel vapauttaa asukkaan ohjauksesta kokonaan. Älykäs koti tunnistaa asukkaansa käytöksen ja mukautuu siihen ihmisen toivomalla tavalla. Kauppakassipalvelua ei tarvitsekaan odottaa kotona muutaman tunnin viiveellä, vaan älylukitusjärjestelmien mahdollistamana lähetti on toimittanut ne valmiiksi jääkaappiin.

Teknologia helpottaa elämää taustalla ilman, että sitä tarvitsee kontrolloida.

Älykäs talotekniikka lisää bisnestä

Talotekniikan liitettävyys nettiin mahdollistaa koko rakennuksen energiankulutuksen optimoinnin isommassa mittakaavassa. Kentän haasteena on olemassa olevan tekniikan hidas käyttöönotto. Uudiskohteissa viimeisintä teknologiaa käytetään korjausrakennushankkeita enemmän, mutta niissäkin käyttöönotto matelee. Valitaan vanhasta tottumuksesta tuttu laite tuoreen teknologian sijaan, minimoidaan kustannuksia rakennusvaiheessa ja unohdetaan elinkaariajattelu.

Digitalisaation seurauksena rakennuksista on saatavilla valtava määrä dataa, jonka hyödyntäminen avaa mahdollisuuksia kokonaan uudelle liiketoiminnalle. Aikaisemmin data on ollut suljettua ja sen hyödyntäminen ristiin eri tarkoituksiin oli haastavaa, mutta maailman muuttuminen avoimemmaksi on edistänyt myös avointa tiedonsiirtoa eri tuote- ja palvelukokonaisuuksien kesken.

Tiedon avoimuus luo kiinteistö- ja rakennusalalle mahdollisuuden muuttaa kulutustottumuksia ja luoda kokonaan uusia palveluita käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin. Teknologia ja osaaminen ovat jo olemassa, mutta niiden potentiaalista vasta murto-osaa hyödynnetään. Eletään ajassa, joka on otollinen uusille innovaatioille ja menestystarinoille!

Kirjoittaja Teemu Lehtinen toimii digipäällikkönä KIRA-digi-hankkeessa.

Next article