Etusivu » Taloyhtiö » Energiatehokkuutta parantamalla taloyhtiö voi saada edullisempaa lainaa
Taloyhtiö

Energiatehokkuutta parantamalla taloyhtiö voi saada edullisempaa lainaa

Suomessa on yhä enemmän taloyhtiöitä, joilla on vaikeuksia saada ylipäätään minkäänlaista rahoitusta pankeilta, Olli Rekonen sanoo. Kuva: Isännöintiliitto

Pankista kannattaa tiedustella mahdollisuutta uusiin mielenkiintoisiin vihreän takauksen vaihtoehtoihin, joiden tarkoituksena on muun muassa vauhdittaa taloyhtiöiden energiatehokkuutta parantavia investointeja.

Moni taloyhtiö saattaa tällä hetkellä pohtia, mistä saada tarvittavat varat korjaustoimiin. Parantamalla energiatehokkuutta korjaushankkeen yhteydessä taloyhtiö voi lisätä mahdollisuuksiaan saada rahoitusta esimerkiksi linjasaneeraukseen. Isännöintiliiton tietoasiantuntijan Olli Rekosen mukaan on kuitenkin paljon lainanhakijoita, jotka eivät vielä tunne uusia rahoitusvaihtoehtoja.

– Energiabarometri-kyselyn tulokset kertovat, että vaikka vihreän rahoituksen tunnettuus on isännöintialalla kasvanut, se on edelleen tuntematon käsite yli puolelle alan ammattilaisista. EIR-takaus puolestaan on tuttu ainoastaan 6 prosentille vastaajista.  

Samaan aikaan yhä useampi isännöintialan ammattilainen kokee, että energiatehokkuuden parantaminen jää taloyhtiöissä usein rahoituksesta kiinni. 

– Yksi mahdollinen selitys tälle on se, että Suomessa on yhä enemmän taloyhtiöitä, joilla on vaikeuksia saada ylipäätään minkäänlaista rahoitusta pankeilta, Rekonen sanoo.

Vihreä rahoitusmalli profiloi taloyhtiön vastuulliseksi

Vihreän rahoituksen vaihtoehtoja ovat vihreä taloyhtiölaina ja EIR-takaus. Niissä lainaehdot voivat Rekosen mukaan olla tavanomaista taloyhtiölainaa edullisemmat tai rahoituksen saatavuus helpompaa. 

– Ehtona tämän tyyppisen rahoituksen saamiselle tyypillisesti on, että rahoitettava hanke parantaa energiatehokkuutta. 

Rekonen tyrmää ajatuksen vihreän rahoituksen hankaluudesta. 

– Konsepti on kuitenkin verrattain uusi. On siis aivan ymmärrettävää, ettei kaikissa taloyhtiöissä ja isännöintiyrityksissä ole vielä perehdytty asiaan kovinkaan syvällisesti.

Vallitsevassa heikossa taloustilanteessa Rekosen mielestä taloyhtiöiden kannalta olennaista vihreässä rahoituksessa on se, että malli tarjoaa niille tyypillisesti tavallista edullisempaa rahoitusta. Sen avulla voi myös profiloitua vastuulliseksi sekä ympäristö- ja ilmastovaikutukset huomioivaksi taloyhtiöksi.  

– Tämä voi heijastua positiivisesti myös taloyhtiön arvoon ja kiinnostavuuteen asuntomarkkinoilla.

Next article