Etusivu » Korjausrakentaminen » Julkisivuyhdistyksen toiminnanjohtaja: “Julkisivu on rakennuksen kasvot”
Julkisivuremontti

Julkisivuyhdistyksen toiminnanjohtaja: ”Julkisivu on rakennuksen kasvot”

julkisivuremontit
julkisivuremontit
Korjausrakentamisessa eletään edelleen suhdannehuippua, vaikka muu rakentaminen osoittaa hiipumista. Kuva: Unsplash

Petri Annila

toiminnanjohtaja, Julkisivuyhdistys

Keskimääräistä hintaa julkisivuremonteille on mahdotonta sanoa. Kustannus koostuu monesta tekijästä. Mutta putkiremonttien jälkeen ne ovat korjauksista kalleimpia. Kuinka uudistaa julkisivu järkevästi ja mitkä asiat nyt puhuttavat?

Ensivaikutelma on tärkeä, myös arvioitaessa rakennuksia. Siksi julkisivulla on merkitystä, kun valittavana on asuinpaikka tai sijoituskohde. Ehkä siksi korjausrakentamisessa eletään edelleen suhdannehuippua, vaikka muu rakentaminen osoittaa hiipumista.

Yksi syy on tietenkin rakennuskannan vanheneminen. Julkisivuyhdistyksen toiminnanjohtaja Petri Annilan mukaan alan suunnittelijoita ja tekijöitä työllistävät nyt 1970- ja usein jopa 1980-luvun tuotanto.

Hätäilemällä työhön ei pidä ryhtyä, eikä edes saa. Annila tähdentää perusteellisen kuntotutkimuksen merkitystä. Säästäminen siinä voi tulla myöhemmin kalliiksi. Olennaista on suunnitella mitä tehdään, millä aikataululla ja mitkä toimenpiteiden kustannukset ovat.

Valmistelu alkaa kolmikantaisesti. Varsinainen työ on pitkälti suunnittelijan ja toteuttajan käsissä.

– Korjauksien edellä kiinteistönomistaja pitkälti määrittelee vaatimustason. Sen jälkeen arkkitehti ja suunnittelija tähtäävät asetetuissa rajoissa kohti tavoitetta. Tiedon on kuljettava kaikkien osapuolten välillä, toteaa Annila.

Hänen mukaansa isännöitsijöiden toimenkuva on niin laaja – ja remonttien hallinta niin kokopäiväistä ja monimutkaista – että käytännössä ulkopuolinen konsultti ottaa useimmiten vetovastuun. Ja hyvä niin, suunnittelutoimistoilla on osaamista, jonka hyödyntäminen on järkevää.

Kyse on mitoituksesta. Ei pidä ali- tai ylikorjata. Joskus riittää lainsäädännön asettama minimitaso tai kevyet toimenpiteet. Kohteet ovat yksilöllisiä. Mutta Annila muistuttaa, että suhteellisen pienellä lisäinvestoinnilla voidaan kohentaa merkittävästi rakennuksen ulkonäköä ja siten sen arvoa.

Ulkonäköön vaikuttavat myös materiaalit

– Materiaalien kestävyys on toki kehittynyt. Vaikka vanha julkisivu on ollut betonia ja betonilla uusitaan, niin kyllä uusi betoni on parempaa. Materiaalivalikoima on nykyään todella laaja, Annila kertoo.

Ratkaisuihin ja kustannuksiin vaikuttaa myös keskustelu ilmastonmuutoksesta. Perusteellisemmissa julkisivuremonteissa yhdeksi teemaksi on viimeisten vuosien aikana noussut energiatehokkuuden parantaminen.

Se taas saattaa nostaa kustannuksia. Eikä lainan saanti elinvoimaisempien alueiden ulkopuolella ole aina yksinkertaista.

– Pankit aika tarkkaan katsovat rakennuksen sijaintia. Jos se ei ole kasvukeskuksessa, vakuusarvo katsotaan herkästi aika alhaiseksi. Taloyhtiöillä saattaa olla ongelmia lainoituksessa, jatkossa ehkä vielä enemmän, arvioi Annila tulevaisuutta.

Next article