Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Laajakaista saadaan jokaiseen taloon
Laajakaista

Laajakaista saadaan jokaiseen taloon

laajakaista
laajakaista
Kuva: Unsplash

Uudisrakennuksissa nopeat tietoliikenneyhteydet ovat jo itsestäänselvyys, mutta myös vanhemmissa kiinteistöissä laajakaistaa pidetään samanlaisena perusvarustuksena kuin jääkaappia tai liettä.

Jokaiseen taloyhtiöön pystytään tuomaan laajakaistayhteydet, joko valokuituna linjasaneerausremontin yhteydessä tai hyödyntämällä olemassa olevia tv- ja puhelinkaapelointeja.

– Yhtiökokouksessa sovitaan millaiset yhteydet taloon halutaan ja miten paljon siihen investoidaan. Tarjoaako yhtiö perustasoisen internetyhteyden, jota nopeampaa yhteyttä tarvitsevat voivat kasvattaa omalla kustannuksellaan, vai tuodaanko jokaiseen huoneistoon huippunopeat yhteydet. Se on sopimuskysymys, laajakaista-asiantuntija Klaus Varis sanoo.

Nopeimpiin gigabitin nopeuksiin päästään valokuituyhteydellä tai Ethernet-verkkokaapelilla. Useimmille riittää jo sadan megabitin VDSL-laajakaistayhteys, sillä katselee sujuvasti suoratoistopalveluohjelmia ja maksaa laskuja verkkopankissa. Jo 25 Mbit/s nopeus riittää Ultra HD -tasoisten elokuvien katsomiseen internetin kautta. Sata megabittiä saadaan käyttämällä normaalia puhelinkaapelia, tv-kaapelilla päästään neljänsadan megabitin ja KTV-kaapelilla gigan nopeuksiin. Erittäin nopeita eli gigan yhteyksiä voidaan toteuttaa myös valokaapelin ja kuparikaapelin yhdistelmillä, jos valokuitu tulee riittävän lähelle kiinteistöä.

Kiinteistön arvo nousee

Niin asunnon ostajat, sijoittajat kuin vuokra-asuntoa etsivätkin arvostavat toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Taloyhtiön hankkimaa laajakaistaa koskevat samat säännöt kuin kuluttajien omia laajakaistasopimuksia, vaikka käyttäjiä on useampia. Tarjouspyyntöä tehdessä kannattaa määritellä halutun nopeuden lisäksi myös muun muassa käyttöönottopalvelut eli kytkeekö palveluntarjoaja kaiken valmiiksi vai kytkevätkö asukkaat päätelaitteet itse.

– Taloyhtiön oma laajakaista mahdollistaa pöytäkirjojen ja tiedotteiden siirtämisen sähköisiksi, koska kaikilla on periaatteessa pääsy nettiin, Klaus Varis summaa.

Next article