Skip to main content
Etusivu » Taloyhtiö » Toimiva taloyhtiölaajakaista on nykyaikaa
Laajakaista

Toimiva taloyhtiölaajakaista on nykyaikaa

taloyhtio-laajakaista
taloyhtio-laajakaista
Kaikista nopeimpia yhteyksiä huoneistoihin pystytään tarjoamaan data- ja valokuitu- kaapeleita pitkin. Kuva: Getty Images

Ajanmukainen tietoliikenneverkko on osa taloyhtiön perusvarustusta. Nopean laajakaistan hankkiminen taloyhtiöön on helppoa kiinteistön iästä huolimatta.

Suomessa on vielä paljon kiinteistöjä, joiden tietoliikenneyhteydet ovat nykyisten ja tulevien viestintäpalvelujen kannalta riittämättömiä.

– Tavallisesti isännöitsijä ehdottaa taloyhtiölaajakaistan käyttöönottoa, mutta toisinaan saamme tarjouspyynnön suoraan taloyhtiön hallitukselta tai asukkaalta, sanoo Elisan Business Manager Lasse Rytkönen.

Tarjouspyynnön saatuaan operaattori kartoittaa taloyhtiön tarpeet sekä teknisen valmiuden. Yleensä sovitaan myös teknisestä katselmuksesta ja käydään paikan päällä ennen valokuituyhteyden asentamista kiinteistöön. Rakennuksen sisäverkon kunnosta riippuu, mitä kiinteän laajakaistan asentamiseen huoneistoihin vaaditaan ja operaattori tekee tarjouksen sen mukaan.

– Laajakaistayhteys tuodaan valokuidulla kiinteistön tekniseen tilaan ja sieltä edelleen huoneistoihin joko puhelinkaapelia, tv-antenniverkkoa, datakaapelia tai puhdasta valokuitukaapelia pitkin. Kaikista nopeimpia yhteyksiä huoneistoihin pystytään tarjoamaan data- ja valokuitukaapeleita pitkin.

Usein taloyhtiön tietoliikenneverkkoremontti tehdään linjasaneerauksen yhteydessä, sillä kiinteä laajakaista nostaa asuntojen arvoa. Mahdollistaakseen omalle taloyhtiölle parhaiten sopivan laajakaistayhteyden, hallituksen on hyvä kuunnella asukkaiden toiveita.

– On järkevää ja kustannustehokasta tuoda taloyhtiö nykyaikaan yhdellä kertaa. Ajanmukaisilla sisäverkoilla saadaan huoneistoihin paitsi huippunopeat laajakaistayhteydet, mahdollistetaan nuorisolle verkkopelaamiseen juuri oikeat yhteydet.

Taloyhtiölaajakaistan perusnopeus laskutetaan taloyhtiöltä ja asukas maksaa sen yleensä osana vastiketta tai vuokraa. Asukkaalle taloyhtiölaajakaista on yksittäisen nettiliittymän ostamista edullisempi ratkaisu. Asukas voi halutessaan ostaa yhteyteen lisää nopeutta sekä ottaa käyttöönsä erilaisia television kanavapaketteja.

– Näillä uusilla TV-palveluilla, kuten maksullisilla viihde- ja urheilupaketeilla, operaattorit yleensä kilpailevat, Rytkönen selventää.

Taloyhtiöissä, joissa on isoja asuntoja ja paksuja betoniseiniä, Rytkönen suosittelee asuntoihin sijoitettavia langattoman verkon toistimia, jotka varmistavat katkeilemattomat yhteydet jopa ulos parvekkeille tai terasseille.

Lopuksi Rytkönen muistuttaa tietoturvan hankkimisesta laajakaistan yhteydessä. Operaattoreilla on luotettavia tietoturvakumppaneita, joiden kanssa yhteistyössä pystytään tarjoamaan laajakaista-asiakkaille luotettavat tietoturvapalvelut tietokoneisiin, tabletteihin ja puhelimiin.

Next article