Etusivu » Korjausrakentaminen » ARAn apulaisjohtaja Kimmo Huovinen: ”Energia-avustus on taloyhtiöille merkittävä porkkana”
Energia-avustukset

ARAn apulaisjohtaja Kimmo Huovinen: ”Energia-avustus on taloyhtiöille merkittävä porkkana”

kimmo-huovinen-energia-avustukset
kimmo-huovinen-energia-avustukset
Energiatehokkuusremontit olisi hyvä ottaa osaksi muita saneerauksia. Kuvat: Getty Images ja Aino Mäki

Rakennettu ympäristö on iso hiilidioksidipäästöjen lähde.

Energiatehokkuusremontit ovat aina ilmastotekoja, painottaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn apulaisjohtaja Kimmo Huovinen.

– Mutta niitä voi ajatella myös oman lompakon kautta. Energiatehokkuuden kasvattaminen tuo huomattavia säästöjä taloyhtiölle. Varsinkin nyt, kun valtio tukee merkittävästi tehtäviä remontteja. Avustuksen määrä on ollut taloyhtiöiden hankkeissa tyypillisesti 10–25 % välillä hankkeen kokonaiskustannuksista. Tällöin puhutaan jo varsin isoista avustussummista, Huovinen jatkaa.

Kurotaan kiinni korjausvelkaa

Energiatehokkuusremontit kannattaa ottaa osaksi muita saneerauksia. Avustus ei ole sidottu yksittäisiin toimenpiteisiin, vaan siinä voidaan huomioida kaikki toimenpiteet mitkä pienentävät E-lukua.

– Oleellista on remonttien ja kiinteistön kunnossapidon sekä kehittämisen suunnitelmallisuus. Mietitään mitä remontteja taloyhtiössä on tehtävä ja otetaan suunnitelmiin mukaan energiatehokkuusnäkökulma. Parhaat keinot voivat vaihdella rakennuksittain. Niitä voivat olla julkisivuremontti, ikkunoiden ja ovien eristäminen tai lämmitysjärjestelmän tehostaminen tai muutos. Lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottojärjestelmien asentaminen on ollut tyypillisin taloyhtiöiden korjaushankkeiden toimenpide, Kimmo Huovinen kertoo.

Energia-avustuksia myönnetään myös vuosina 2021 ja 2022, joten hankkeiden valmisteluun on edelleen aikaa. On tärkeää suunnitella rauhassa ja käyttää avuksi asiantuntijoita, joilla on energialaskentaosaamista ja näkemystä, miten ratkaistaisiin parhaiten juuri kyseisten rakennusten korjaustarpeita.

– Jokaisen taloyhtiön tulisi miettiä, mitkä ovat heille hyviä toimenpiteitä. On monia keinoja, joilla tuloksiin voidaan päästä, eikä ole olemassa valmista pakettiratkaisua. Avustus on toimenpideneutraali, joten hankkeeseen voidaan valita parhaat vaihtoehdot. Yleensä projektin aikana onkin tehty useampia toimenpiteitä, olemme nähneet monenlaisia yhdistelmiä. Mutta suunnittelu on väärä paikka säästää, sillä huolella tehdyllä suunnitelmalla saadaan aikaiseksi suurimmat säästöt. Sitten on helpompi myös kilpailuttaa toteutus ja arvioida millaisen avustuksen voi saada, kun pohjatyöt on kunnolla tehty. Liikaa ei voi korostaa huolellista suunnittelua ja ennakkokartoitusta, summaa Huovinen.

Next article