Etusivu » Korjausrakentaminen » Kattoremontti tiedossa? Näillä rakennusmestarin vinkeillä onnistut
Kattoremontti

Kattoremontti tiedossa? Näillä rakennusmestarin vinkeillä onnistut

Kuva: Pexels

Timo Jokela

neuvontainsinööri, rakennusmestari

Neuvontainsinööri ja rakennusmestari Timo Jokela vastaa Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:n puhelimeen, jos tarvitset neuvoja rakennusprojektissa tai remontissasi.

1. Anna ammattilaisen arvioida kattosi kunto

Ammattilainen osaa tehdä kattavan arvion kokemusperäisesti, jolloin kattoremontin kaikki puolet tulee huomioitua. Ei nimittäin riitä, että kattoa katsotaan vain ulkopuolelta, vaan yhtä olennaista on käydä ullakolla, missä rakenteiden kunto ja mahdolliset vuodot näkyvät. Ullakolla käyvät ilmi myös mahdolliset tuuletusongelmat ja lämpövuodot, jotka ovat hyvin yleisiä ja aiheuttavat kosteuden tiivistymistä rakenteisiin. Lisäksi jyrsijät ovat yleisiä ja niiden torjunta kannattaa tehdä loukoilla ja verkoilla.

2. Valitse laadukas aluskate

Aluskate on kaikkein tärkein materiaali, koska se pitää veden poissa rakenteista. Kannattaa valita kuituvahvisteinen aluskate, koska se päästää höyryjä läpi, mutta vesi ei pääse sisälle.

3. Paranna talosi lämpötaloutta

Yläpohjan lisälämmöneristyksen korjaus on edullisin tapa parantaa talon lämpötaloutta. Materiaalina käytetään yleensä puhallusvillaa, joka on helppo asentaa, mutta räystäillä vaaditaan niin sanotut tuulenohjaimet estämään villan ”karkailua”.

On hyvä antaa ammattilaisen tehdä arvio katon kunnosta. Näin kaikki kattoremontin osa-alueet tulee varmasti huomioitua. Kuva: Getty Images

4. Älä pähkäile yksin

Pyydä vähintään kolme tarjousta, joista ainakin yksi on isolta yhtiöltä. Heiltä saat varmasti kattavan tarjouksen, jossa on huomioitu kaikki. Käy sitten muut läpi ja jatka tarvittaessa neuvotteluja ison yrityksen käyttämillä nimikkeillä. Näin pystyt oikeasti vertailemaan niitä. Pyydä myös ammattilaista arvioimaan tarjoukset ja ota kattoremontillesi valvoja, joka käy katsomassa remontin kulkua vähintään kaksi kertaa.

5. Remontin dokumentointi

Kirjaa sopimukseen, että rakentaja ottaa valokuvia kaikista työvaiheista. Harja, räystäät, läpimenot, liitokset, aluskatteet, ruodelaudoitukset ja tuuletukset on tärkeää dokumentoida ja liittää kuvat osaksi lopputarkastusta.

6. Vastaanottotarkastus ja takuu: Älä maksa kaikkea etukäteen

Remonttisi valvoja arvioi työn laadun vastaanottotarkastuksessa ja kertoo, kannattaako lasku maksaa. Työn takuu on 1–2 vuotta ja sille pitää olla vakuus, joka on yleensä 2 prosenttia koko remontin arvosta. Takuuajalla, vuosi katon valmistumisen jälkeen tehdään uusi tarkastus. Jos katto on kunnossa ja mahdolliset korjaukset on tehty, palautuu takuuajan vakuus urakoitsijalle.

Next article