Etusivu » Taloyhtiö » Data ohjaa älykästä asumista
Älykäs Asuminen

Data ohjaa älykästä asumista

data-alykas-asuminen-kiinteistoautomaatio
data-alykas-asuminen-kiinteistoautomaatio
Datan avulla voidaan seurata ja optimoida kiinteistöjen sekä asuntojen talotekniikkaa, jolloin muun muassa kulunvalvonta helpottuu. Kuvat: Getty Images ja Evelin Kask

Jaakko Ketomäki

johtava asiantuntija, kestävä rakentaminen ja kiinteistöt, TkT, Motiva Oy

Älykkäät ohjausjärjestelmät ja kiinteistöautomaatio yleistyvät huimaa vauhtia. Erilaisilla antureilla kerätään dataa, jonka avulla voidaan seurata, ohjata, valvoa ja optimoida sekä kiinteistön että yksittäisen asunnon talotekniikkaa. Lämmitystä säädetään säätietojen, pörssisähkön hinnan ja sisälämpötilojen perusteella. Kulunvalvonta tuo turvallisuutta ja ilmanvaihto reagoi sisäilman kosteuteen, lämpötilaan sekä hiilidioksidipitoisuuteen.

Automaatio tarvitsee toimiakseen reaaliaikaista dataa, mutta on erittäin tärkeää varmistaa millaisia tietoja taloyhtiöllä tai isännöitsijällä on lupa kerätä ja tallentaa ilman asukkaan suostumusta. Mikä on tiedon keräämisen peruste? Vesi- ja sähkömittarin mittarilukemat tarvitaan laskutusta varten, mutta keneltä, millä perusteella ja kuka saa seurata esimerkiksi sähkön kulutusta tuntitasolla?

– Kun järjestelmien käyttö on tarpeenmukaista, säästetään energiaa. Toisaalta myös historiatieto on oleellista. Automaatio hälyttää poikkeustilanteessa, mutta silloin tarvitaan tietoa siitä, mikä on normaalitilanne, johon poikkeamia verrataan, huomauttaa Motiva Oy:n kestävän rakentamisen ja kiinteistöjen johtava asiantuntija, TkT, Jaakko Ketomäki.

Turvallista asumista

Kiinteistöautomaatiojärjestelmän voi hankkia niin uuteen kuin vanhaan kiinteistöön. Sen hankintaa kannattaa suunnitella viimeistään suurempien remonttien yhteydessä. Samaan järjestelmään voidaan kytkeä koko kiinteistön tai yksittäisen huoneiston tasolla useita teknisiä järjestelmiä ja toimintoja. Näitä ohjataan rakennuksesta kerättävien ja ulkopuolelta saatavien tietojen, kuten sääennusteiden, perusteella. Järjestelmän tietoturvan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös takuuehtoihin, varaosien saatavuuteen sekä huolto- ja ylläpitopalveluihin.

– Sekä kiinteistön että kodin älylaitteita hankittaessa on otettava huomioon jatkuvuus. Onko laitteiden tai pilven toimittajaa olemassa vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua? Miten eri laitteet keskustelevat keskenään? Helpoin reitti murtautua tietojärjestelmään ei välttämättä ole wlan-reititin vaan jokin muu verkkoon kytketty laite, joka voi olla vaikka itkuhälytin, Ketomäki muistuttaa.

Kiinteistöautomaatiolla voidaan säätää valaistusta ja huolehtia muun muassa siitä, että taloa ei samaan aikaan sekä jäähdytetä että lämmitetä. Kulunvalvonta ja avainten hallinta helpottuvat älykkäiden kiinteistönhallinnan ratkaisujen myötä.

– Ennen tieto oli itse laitteessa tai laitteistossa ja kytkimet olivat manuaalisia. Kun tieto siirtyy pilveen, on otettava jo hankintavaiheessa huomioon verkon varmuus. Saadaanko valot päälle tai ovet auki ilman internetyhteyttä tai muussa automaation vikatilanteessa? kysyy Jaakko Ketomäki.

Lue lisää aiheesta: motiva.fi

Next article