Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » Hyvä tontti tukee yrityksen liiketoimintaa
Sponsoroitu

Yrityksille on tärkeää saada tontteja sellaisista paikoista ja sellaisilla ominaisuuksilla, että ne tukevat liiketoimintaa. Yritystontin tärkeitä ominaisuuksia voivat olla sijainnin lisäksi hyvät logistiset yhteydet, kuten lentokenttä, rautatie tai valtatiet, nopeat tietoliikenneyhteydet tai valmiit matkailijavirrat.

Metsähallitukselta löytyy luontomatkailuun ja muuhun liiketoimintaan soveltuvia tontteja pohjoisen tunnetuista matkailukeskuksista, mutta myös asemakaavoitettuja liiketontteja, esimerkiksi Lohjalta, Loviisasta tai Puumalasta. Mikkelin tontit löytyvät muutaman kilometrin päästä kaupungin keskustasta.

Kunnat ohjaavat maankäytön suunnittelua alueillaan yleiskaavoituksella, jonka tavoitteena on muun muassa vastata yritysten muuttuviin tarpeisiin ja vahvistaa kaupungin tai kunnan elinvoimaa. Yleiskaavoitusta tarkennetaan asemakaavoituksella, jonka käynnistämisestä Metsähallitus voi maanomistajana tehdä esityksen kunnalle.

– Meille on kaavoituksessa tärkeää vastuullinen toiminta. Siinä lähdetään aina liikkeelle luontoselvityksestä, Metsähallituksen kehittämisen asiantuntija Timo Karhapää toteaa.

Haluamme tarjota mahdollisuuksia

Metsähallituksen rooli isona maanomistaja on tukea kuntia ja tarjota yrityksille mahdollisuuksia tuottaa kestäviä ja turvallisia luontoelämyksiä ja palveluita.

– Metsähallituksen kaava-asiantuntijat auttavat löytämään juuri sellaisen tontin kuin yritys haluaa. Hyvät suhteet sidosryhmiin auttavat saamaan hankkeet liikkeelle, Metsähallituksen myyntipäällikkö Kari Männistö sanoo.

– Osan tonteista olemme asemakaavoittaneet valmiiksi. Tällaisille tonteille pääsee rakentamaan ripeästi, Karhapää kertoo.

– Teemme asemakaavoitusta myös yrityksille yksilöidysti räätälöiden. Räätälöitäessä mietimme yhdessä yrityksen kanssa muun muassa tontin sijaintia ja voimme tarvittaessa etsiä sopivaa paikkaa laajemminkin valtion mailta. Kun tonttia etsitään uudelle yritykselle tai nykyisen liiketoiminnan laajentamiseen, kannattaa miettiä sijaintia laajemminkin. Olisiko ruuhka-Suomen ulkopuolella paremmin tilaa yrittää? ehdottaa Karhapää.

Selvitämme aina kaavoituksen edellytykset, neuvottelemme yrityksen kanssa jatkosta ja teemme esisopimuksen ennen kaavoituksen aloittamista. Sen jälkeen mietimme muun muassa sitä, kuinka paljon rakennusoikeutta ja millaiset sähkö-, vesi- ja jätevesiliittymät tarvitaan.

– Kohdetta valittaessa on hyvä myös miettiä, tarvitaanko kasvunvaraa eli voidaanko tonttia laajentaa myöhemmin, Karhapää jatkaa.

– Varteenotettava vaihtoehto on myös tontin vuokraus. Noin puolet yksityisistä asiakkaista vuokraa tontin ennen sen hankintaa, yrityksistä vuokralaisten osuus on vielä suurempi. Vuokraus voi toiminnan alkuvaiheessa vapauttaa yrityksen pääomaa liiketoiminnan kannalta tärkeämpään, Männistö kertoo.

Tilaa Metsähallituksen yritysuutiskirje

Next article