Etusivu » Rakennuttaminen » Vesi on maailman arvokkain asia – siksi sen kulutuksella on väliä
Sponsoroitu

Oletko sinä kohtuukäyttäjä?

Me suomalaiset sorrumme usein ajattelemaan, että meidän vedenkulutuksellamme ei ole merkitystä. Asummehan Suomessa, missä puhdasta vettä riittää enemmän kuin omiin tarpeisiin. Mutta onko meillä sittenkään varaa tuhlaukseen? 

Motivan mukaan suomalaiset kerros- ja rivitaloasujat kuluttavat vettä keskimäärin 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa. Käytännössä kulutus voi olla kaikkea 50 litran ja 500 litran väliltä. Käytetystä vedestä keskimäärin kaksi kolmasosaa on kylmää vettä ja yksi kolmasosa lämmintä vettä.

Kotitalouden suurimmat vesisyöpöt:
Peseytyminen 60 l / hlö / vrk
WC 40 l / hlö / vrk
Pyykki 20 l / hlö / vrk
Keittiö 35 l / hlö / vrk

Veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiöiden lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on pelkästään lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta. Näin ollen esimerkiksi 30 % säästö vedenkulutuksessa on jopa 10 % säästö energiakuluissa.

Vesi ei Suomessa ole riittämätön luonnonvara, ja siksi se ei ole noussut keskeiseksi ympäristökysymykseksi. Koko maapallon mittakaavassa puhdas makea vesi on kuitenkin nopeasti hupeneva luonnonvara. Vastuullinen vedenkulutus on helpoin tapa säästää niin vettä kuin energiaa.

Säästöä omilla valinnoilla

Jokaisella suomalaisella on omia käyttötottumuksia muuttamalla mahdollisuus vähentää vedenkulutustaan merkittävästi ilman, että elämänlaatu siitä kärsii.

Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta ja kulutuksen mukainen laskutus auttavat saamaan säästöä aikaan.

– Verton yli 35 vuoden vedenkulutusdata kertoo, että asukkaan vedenkulutus vähenee jopa kolmanneksella, jos käytössä on Verto-vedenmittausjärjestelmä. Kolmanneksen säästö vesilaskussa voi kolmihenkisessä perheessä tarkoittaa jopa 300 euron säästöä vuosittain, sanoo vedenkulutustiedon erityisasiantuntija Merja Lindell Vertolta.

Verto-kodeissa vedenkulutuksen seuranta on tehty asukkaille vaivattomaksi huoneistonäytön ja maksuttoman VertoMobile-mobiilisovelluksen avulla. Kulutuksen mukainen laskutus tekee vesilaskutuksesta oikeudenmukaista, kun jokainen asukas maksaa juuri sen verran, mitä itse kuluttaa.

Verto-järjestelmä mahdollistaa taloyhtiöiden vedenkulutuksen seurannan isännöintitoimistoissa VertoLiven avulla. VertoLive on selainpohjainen käyttöliittymä eli isännöitsijä näkee vedenkulutustiedot siellä, missä se hänelle parhaiten sopii. VertoLivestä kulutustiedot saadaan helposti siirrettyä laskutusjärjestelmään. Näin laskutuksesta saadaan tarkkaa ja ajantasaista.

Vedensäästö kannattavin energiainvestointi

Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.

Vedenmittausjärjestelmä on iso investointi, ja siksi sen valintaan kannattaa paneutua. Järjestelmän todellinen hinta on enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus.

– Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden, Lindell sanoo.

Verto-järjestelmän älykkäät ratkaisut kuten esimerkiksi sisäänrakennettu vuotohälytys, automatisoidut huoltoilmoitukset sekä pitkä huoltoväli ovat pitkässä juoksussa arvokkaita ominaisuuksia. Verto-järjestelmässä huoltoväli perustuu käytetyn veden määrään. Keskikulutuksella mitattuna huoltoväli on miljoona litraa eli 15 vuotta. Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus poistaa paineet turhista jatkomurheista ja lisäkustannuksista.

– Parhaan vedenmittausjärjestelmän valinta ei ole rakettitiedettä, vaikka valintaa tehdessä tuleekin ottaa huomioon monia asioita. Verton asiantuntijat ovat aina käytettävissä. Meiltä saa maksutonta suunnitteluapua ja teknistä tukea, Lindell muistuttaa.

Next article