Etusivu » Taloyhtiö » Wattisen kolme pointtia: energiaa säästyy, asumismukavuus kasvaa ja ilmasto kiittää
Sponsoroitu

Mikko Lietsalmi

liiketoiminnan kehitysjohtaja, DNA Oyj

Asumismukavuus kytkeytyy asunnon lämpötilaan. Sopivasti lämpimässä kodissa on mukavaa ja viileämmässä nukkuu paremmin. Optimaalinen lämmitys on myös ilmastoteko.

Syyskuussa lanseerattu älykkääseen teknologiaan perustuva Wattinen on DNA:n palvelu kerrostalokotien lämmityksen hallintaan, jolla asuntoon voidaan säätää haluttu lämpötila.

– Helsingin kantakaupungin perinteisissä kerrostaloissa ollaan tyypillisesti tilanteessa, jossa toisessa asunnossa on kylmä ja toisessa kuuma. Wattisella tämä haaste voidaan ratkaista reaaliaikaisesti ja lisätä asukkaiden asumismukavuutta merkittävästi, sanoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

Arkiset asiat, kuten vaikkapa ikkunoiden availu iltaisin viileämmän nukkumislämpötilan saamiseksi, lisäävät energian päästämistä taivaan tuuliin.

– Wattisen avulla asukas pystyy säätämään itselleen tarkasti halutun lämpötilan huonekohtaisesti eri vuorokauden aikoina. Esimerkiksi asukas voi haluta laskea makuuhuoneen lämpötilaa alkaen kello yhdeksältä illalla ja näin saada parempaa unenlaatua ja tutkitusti myös terveyshyötyjä, Lietsalmi sanoo.

Wattisen käyttöönotto on mutkatonta

– Asunnon lämmityspatteriin vaihdetaan Wattisen älytermostaatti, joka on langattomasti yhteydessä ohjausjärjestelmäämme. Asukkaat saavat sovelluksen, jolla he pystyvät tekemään huoneistokohtaisia säätöjä ja seuraamaan esimerkiksi ilmastopäästöjä, kertoo Lietsalmi.

Lietsalmi kuvaa sovelluksen näyttävän konkreettisesti ilmaston hyväksi syntyvät säästöt.

– Säästyvää energiaa verrataan mäntypuiden vuosittain sitomaan hiilidioksidimäärään. Esimerkiksi yksiössä voidaan tavoittaa 150 männyn vuosittain sitoma hiilidioksidimäärä ja näin yksinkertaisilla teoilla nähdä lämmityksen optimoinnin vaikutukset.

– Tyypillisesti Wattinen tuo säästöjä energiakuluissa enemmän kuin mitä se maksaa, Lietsalmi kiteyttää.

Ja hukkaenergian vähentäminen näkyy loppukädessä pienempänä vastikkeena. Taloyhtiön kannalta Wattisen hankinta on myös tehty mahdollisimman helpoksi, sillä päätös voidaan tehdä hallituksessa. Sopimus ei myöskään sisällä määräaikaisuutta. 

Wattinen säästää enemmän kuin kuluttaa – laske, miten paljon sinä voit säästää

Next article