Etusivu » Korjausrakentaminen » Suunnittelun tärkeys korostuu korjausvelkaa purettaessa
Sponsoroitu

Markku Lilja

varatoimitusjohtaja

Äyräväinen Oy

Reijo Bergman

yksikön päällikkö, sähkösuunnittelu

Äyräväinen Oy

Suurella osalla vanhoja rakennuksia on kunnostustarvetta eli korjausvelkaa.

– Korjausvelka ei katoa itsestään, vaan sitä syntyy koko ajan lisää, jos rakennuksia ei kunnosteta ajallaan, kertoo varatoimitusjohtaja Markku Lilja Äyräväinen Oy:stä.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla on havaittavissa vahvaa tahtoa purkaa korjausvelkaa seuraavien vuosikymmenien aikana. Sekä Lilja että Äyräväisen Sähkösuunnittelu yksikön päällikkö Reijo Bergman tuovat esiin, että suunnittelun tärkeyttä ei voida liiaksi painottaa tulevien korjaushankkeiden onnistumiseksi.

Usein korjaushankkeiden suunnittelu ja itse rakentaminen käynnistyvät nopealla tahdilla ja melkein samanaikaisesti. Tällöin on vaara, että tärkeitä rakentamiseen ja kustannuksiin vaikuttavia seikkoja tulee esiin yllätyksenä ja liian myöhään. Seurauksena korjaushankkeen aikana joudutaan tekemään laatuun vaikuttavia kompromisseja aikataulupaineiden takia.

Pahimmillaan loppuhinta nousee arvioitua isommaksi.

Turhilta kustannuksilta vältytään, kun rakennuksen peruskorjaamisen alkuvaiheessa kohde tutkitaan ja esitutkimuksiin varataan riittävästi aikaa. Korjausrakentamista voi verrata palapeliin, jossa osa paloista on jo olemassa, mutta myös uusien palasten on sovittava siihen täydellisesti.

– Vanhoissa rakennuksissa on usein ahtaat tilat, mutta niihin pitää saada mahtumaan nykyaikainen talotekniikka. Sähkö- ja lvi-tekniikan yhteensovittamiseksi löytyy yleensä hyviä ratkaisuja, kunhan suunnitelmat on laadittu huolellisesti, ja mielellään etupainotteisesti rakentamiseen nähden. Tällöin saadaan varmistettua, että laitteiden vaatimat huoltotilatkin löytyvät, Bergman lisää.

Bergmanin mukaan sähkösuunnittelun rooli saneerauksissa on tärkeä. Sähkötekniikan kunto ei aina selviä silmämääräisesti. Sähkötekniikka kuitenkin vanhenee samalla tavalla kuin mikä tahansa muu tekniikka.

Rakennuksen piirustukset ja kaikki rakennukseen liittyvä tieto ovat suunnittelijalle kullanarvoista.

– Vanhaa rakennusta kunnostettaessa mitään ei voida jättää arvattavaksi, vaan kaikki pitää tutkia, Lilja toteaa. 

Äyräväinen on turvallinen talotekniikan kehittäjäkumppani – Ota yhteyttä!

Next article