Etusivu » Taloyhtiö » Älylämmityspalvelu ratkaisee kerrostalojen lämmitysongelmat
Sponsoroitu

Useassa kerrostalossa kärvistellään talon lämmitysjärjestelmän epätasapainon kanssa. Ratkaisu lämpöjojoiluun löytyy DNA:n älykkäästä lämmityksen säätäjästä, energiaystävällisestä Wattisesta.

Kerrostalojen lämmitysjärjestelmän epätasapaino näkyy talon asukkaille etenkin kylmänä talvipäivänä. Silloin osassa asunnoista palellaan. Tilannetta yritetään korjata vääntämällä patterin termostaattia isommalle.

– Tuloksena on se, että kohta monessa asunnossa on liian kuuma, sanoo Mikko Lietsalmi, Wattinen-palvelun liiketoimintajohtaja DNA:lta.

Usein asukkaat kokevat lämmityksen säätämisen hankalaksi ylipäätään. Pitäisikö patterin termostaatti laittaa kakkoselle vai kolmoselle?

Wattinen tulee kotiisi avaimet käteen -ratkaisuna

Lämmitys on taloyhtiöissä suurin kuluerä, josta taloyhtiö maksaa kymmeniä tuhansia euroja per vuosi.

– Joskus summa voi olla yli satatuhatta euroa vuodessa, Lietsalmi lisää.

Yhdelle osakkaalle tämä tarkoittaa satoja euroja tai jopa yli tuhat euroa vuodessa. Tätä yleensä osakkaat eivät huomaa, koska lämmitys on osa vastiketta.

Lämmityksestä aiheutuvat kulut näkyvät erityisesti taloyhtiön hallitukselle, joka päättää myös lämmitysjärjestelmän parantamiseen liittyvistä toimista, kuten lisäeristyksistä tai koko talotekniikan uusimisesta.

Asukkaalle tämä tarkoittaa vastikemäärän nousua tai joskus sellaista saneerausta, että asunnosta on muutettava joksikin aikaa pois.

Huomattavasti kevyempi ja edullisempi, silti säästöä ja energiatehokkuutta lisäävä ratkaisu on onneksi olemassa. Sen nimi on Wattinen.

Taloyhtiön isännöitsijä ja toimitusjohtaja Sinikka Ahola, Pihlajatieltä Helsingistä, kertoo Wattisen käyttöönottamisesta näin:

– Asennuksessa meni alle viisi minuuttia per huoneisto, eli koko homma oli hetkessä tehty.

Wattinen säästää energiaa ja asukkaiden hermoja

Wattiselle voi kertoa suoraan, minkä lämpötilan haluaa asunnossa olevan. Älytermostaatin taustalla toimiva älykäs palvelu oppii säätämään lämpötilan kohdalleen ja pitämään lämpötilan siinä. Näin lämpötilan jojoilusta aiheutuva ylimääräinen energiankulutus jää pois.

Toinen energiaa tuhlaava virittäminen alkaa kodeissa usein alkuillasta, kun toiveena olisi yöksi hieman viileämpi makuuhuone. Moni päätyy tämän vuoksi avaamaan ikkunan.

– Ikkunan alla on tyypillisesti lämpöpatteri, joka reagoi ikkunasta tulevaan kylmään ilmaan lämmittämällä kovemmin. Lämpö nousee ylöspäin ja leijailee suoraan ulos ikkunasta.

Säästöjä on jo saatu, vaikka taloyhtiön tärkein tavoite olikin asumismukavuus.

Wattisen kanssa tätä energiaa hukkaavaa peliä ei tarvitse pelata, sillä makuuhuoneen lämpötilan pystyy asettamaan itselle sopivaksi mobiilisovelluksen avulla.

Mobiilisovelluksella voi säätää halutessaan koko asunnon lämpötilan matalammaksi silloin kun asunto on tyhjillään. Tämä lisää myös energiatehokkuutta.

Helsingin Museokadulla sijaitsevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, Torsten Lehtinen, kertoo Wattisen käytöstä.

– Säästöjä on jo saatu, vaikka taloyhtiön tärkein tavoite olikin asumismukavuus.

Älylämmitys – suuri ilmastoteko

Wattisen avulla syntyy säästöä myös kaukolämmön perusmaksussa, joka määrittyy taloyhtiön käyttämän huippulämmitystehon mukaan. Käytännössä se tarkoittaa kylmintä talviaamua, jolloin asukkaat rientävät kuumaan suihkuun ja energiaa kuluu lämmitykseen kaikkein eniten.

– Wattinen mittaa lämmönvaraavuutta reaaliaikaisesti eri puolilla kiinteistöä, jolloin se pystyy lämmittämään sisätiloja vähän enemmän ennen vedenkulutuksen huippuhetkeä.

Vedenkulutuksen aikana se taas vähentää sisätilan lämmittämiseen kuluvaa energiaa. Näin lämmön kulutuspiikki jää alhaisemmaksi, jolloin energiayhtiön kanssa pitäisi pystyä sopimaan perusmaksun alentamisesta.

– Tämä on energiayhtiöillekin hyvä, sillä kulutuspiikkien aikaan ne joutuvat turvautumaan fossiilisia polttoaineita käyttäviin varavoimaloihin, Lietsalmi sanoo.

Jos kulutuspiikkiä saadaan laskettua useassa kerrostalossa samaan aikaan, varavoimalaa ei välttämättä tarvita. Se on ilmastopäästöjen kannalta huomionarvoista.

Tutustu älykkääseen kerrostalon lämmityksen säätäjään, Wattiseen >>

Next article