Ikkunat kannattaa vaihtaa, kun vanhat ikkunat vetävät, niiden huoltaminen alkaa olla hankalaa ja ne ovat ruman näköiset. Tyypillisesti oireita alkaa ilmetä 20-30 vuoden käytön jälkeen, mutta huollon puute näkyy ikkunoissa jo nopeammin.

Pihlan projektipäällikkö Sami Sipilä neuvoo, että urakoitsijan valintaan kannattaa panostaa. Kun halutaan kestävät ja varmatoimiset ikkunat ja ovet, myyjiltä kannattaa pyytää tuotteista testituloksia ja selvityksiä miten asennuksen laatu varmistetaan. Jos hinnoissa on eroja, kannattaa selvittää mihin se perustuu, sillä arvokkaampi ratkaisu saattaa sisältää asioita, joita ei ole huomioitu edullisemmassa tarjouksessa. Kilpailutukseen voi pyytää myös ulkopuolista suunnitteluapua.

– Ikkunoiden ja ovien tulee kestää vuosikymmeniä. Valmistajan ja asentajan tulee olla kokenut ammattilainen, siksi halvin ei välttämättä ole paras ratkaisu, hän sanoo.

 

Turvallisuus on iso osa onnistunutta ikkunanvaihtoa

Ikkunanvaihdon aikana talossa voidaan elää lähes normaalisti, kun työmaa on suunniteltu turvallisesti. Asunnoissa voidaan asua ja rappukäytävässä ja ulkona voidaan liikkua remontin aikana. Jotta remontti on turvallinen niin asukkaille kuin asentajille, on noudatettava valtioneuvoston asetuksia rakennustyön turvallisuudesta.

– Urakoitsijalta kannattaa varmistaa etukäteen, että turvallisuusasiat hoidetaan ja dokumentoidaan vaadittavalla tavalla, ja miten asukkaita tiedotetaan remontin edetessä. Pääurakoitsija on vastuussa työmaan turvallisuudesta, mutta myös tilaajalla on vastuu, Sipilä muistuttaa.

 

Asennuksen laatu varmistaa ikkunoiden pitkän iän

Uusilta ikkunoilta vaaditaan korkeaa laatua ja kestävyyttä. Ikkunoiden ulkopuolella oleva alumiiniverhoilu tekee ikkunasta pitkäikäisen ja helppohoitoisen. Sisäpuolella ikkunoiden odotetaan olevan kauniit ja viimeistellyt. Asennuksessa huolehditaan siitä, että uudet ikkunat ja ovet ovat lämpimät, toimivat ja kestävät vuosikymmeniä oikein huollettuna. Huonolla asennuksella hyväkin ikkuna voidaan pilata. Asentajat työskentelevät asukkaiden kodeissa, joten asentajan hyvä käytös ja kodin arvostaminen on tärkeää. Asennuksen laatu ei siis ole itsestään selvyys.

– Meillä Pihlalla asennuksen laatu varmistetaan asentajien jatkuvalla kouluttamisella ja ISO9001 -laatusertifikaatilla. Sen mukaan toimittaessa voidaan luottaa, että asennus hoidetaan varmasti hyvin, Sipilä sanoo.

 

Ikkunaremontin avulla parempi sisäilma ja energiansäästöä

Etenkin kerrostaloissa, joissa vain poistoilmanvaihto on koneellinen, esiintyy usein sisäilmaongelmia. Ilma saattaa olla tunkkainen, koetaan vedon tunnetta ja lämpötila on epätasainen. Uusien, tiiviiden ikkunoiden ja ovien myötä ongelma saattaa korostua, ellei huolehdita riittävästä korvausilmasta, muuteta ilmanvaihdon ohjausta eikä ilmanvaihtoa säädetä oikein.

– Vedontunne, naapurin silakkalaatikon tuoksu ja viemärin hajut ovat merkki ilmanvaihdon epätasapainosta, Sipilä huomauttaa.

”Vedontunne, naapurin silakkalaatikon tuoksu ja viemärin hajut ovat merkki ilmanvaihdon epätasapainosta.”

Ikkunanvaihdon yhteydessä on helppo vaikuttaa sisäilmaan asentamalla tuloilmaikkunat, jolloin korvausilma saadaan hallitusti rakennukseen ikkunoissa olevien venttiilien avulla.

– Tuloilmaikkunan välissä ilma lämpiää miellyttävämmäksi ennen tuloa sisälle huoneistoon. Ilmanvaihdon ohjaus kannattaa muuttaa vanhan 2-portaisen ohjauksen sijaan portaattomaksi, jolloin ilmanvaihdon säätäminen tarkasti on mahdollista. Pihlan käyttämä ohjauslaite asennetaan tavallisesti sähköpääkeskukseen ja se ylläpitää talossa jatkuvasti riittävää alipainetta. Tällä tavalla olemme toteuttaneet jo satoja ikkunaremontteja, kertoo Sipilä.

Kun ilmanvaihto otetaan oikealla tavalla huomioon ikkunaremontin yhteydessä, voidaan sisäilman laatua parantaa merkittävästi ja samalla säästää huomattavasti enemmän sähkölaskussa kuin pelkällä ikkunaremontilla.

– Motivan tekemissä tutkimuksissa ikkunaremontin, ilmanvaihdon ohjauksen muutoksella ja oikealla säädöllä voidaan säästää lämmitysenergiaa keskimäärin jopa 14 % vuositasolla, Sipilä korostaa.

Ilmansuunnat kannattaa myös huomioida ikkunaremontissa. Auringonsuojalaseilla voidaan vähentää kuumien auringonsäteiden pääsyä sisälle ja ehkäistä sisäilman liiallista lämpenemistä ja vastaavasti tuulettamisen tarvetta.