Marketin automaattisesti aukeavat ovet, kerrostalon hissi ja liikkeen tunnistava vesihana huoltoaseman WC:ssä alkavat olla itsestäänselvyyksiä. Talotekniikka ja älyjärjestelmät tarjoavat henkilöturvallisuutta ja tilan käyttöä parantavaa teknologiaa. Kehittyneimpiä älyjärjestelmiä voidaan muokata huoneistossa asuvalle tai toimistoa käyttävälle ihmiselle sopivaksi.

KNX-järjestelmien Suomen toiminnanjohtaja Johan Stigzeliuksen mukaan älyjärjestelmien tietoturvallisuus ja taloudellisuus ovat nykyisin merkittävässä asemassa, kun valitaan ohjausjärjestelmiä.

– Kyse on kokonaisintegraatiosta. Laitteiden pitää olla yhteensopivia nyt ja koko kiinteistön elinkaaren ajan, Stigzelius toteaa.

 

Älyä koteihin ja toimistoihin

Automaation myötä toimiston neuvotteluhuoneessa palaveriin osallistuvat pääsevät syventymään esitettävään asiaan vain yhdellä napin painalluksella, kun valkokangas laskeutuu, valot himmenevät ja ikkunaverhot sulkeutuvat. Ilmastoinnissa voi ottaa huomioon palaveriin osallistuvien määrän ja mieltymyksen.

”Laitteiden pitää olla yhteensopivia nyt ja koko kiinteistön elinkaaren ajan.”

Omakotiasumisessa älyjärjestelmä lisää asumismukavuutta, kun talon sisäolosuhteet säädetään omien toiveiden mukaisiksi. Lomalle lähtiessä kiinteistö hoitaa itse itsensä, eikä esimerkiksi kuumene liiaksi auringon paahteessa.

Kerrostaloissa huoltoyhtiö säätää lämmönjakelua ja ilmanvaihtoa, ja tuo näin säästöjä koko taloyhtiölle. Osakkaat ohjaavat omaa sähkönkulutustaan ja mukavuustekijöitään liittyen valaistukseen ja huoneiston turvallisuuteen.

– Kiinteistöt rakennetaan jo nyt energiatehokkaiksi, mutta lisäsäästöjä saadaan sisäolosuhteisiin vaikuttavalla automaatiolla, Stigzelius sanoo.

 

Räätälöityjä ratkaisuja

Rakennuksen turvallisuus korostuu erityisesti, kun asukas tai tilaa käyttävä tarvitsee erityistä tukea esimerkiksi liikuntakykynsä tai muistisairauden takia. Asumis- ja henkilöturvallisuutta lisätään muun muassa automaattisprinklereillä, paloilmoittimilla, hyvällä ja eritavoin ohjattavalla valaistuksella, lattialämmityksellä ja liikkeen tunnistavilla vesihanoilla, joissa veden lämpötila on säädetty. Elektronisten lukitusten avulla ovet voidaan ohjelmoida lukittumaan ja aukeamaan tilan käyttäjän mukaan.

– Muistisairaan rannekkeella voi esimerkiksi päästä omaan asuntoon ja ulkoa sisään, mutta ei muualle. Käyttöoikeudet voidaan räätälöidä ja kadonnut avain kuolettaa, ilman että tarvitsee tehdä uutta sarjoitusta, Aspa-säätiön Mervi Valta kertoo.

– Älyjärjestelmien ratkaisut vaativat todenperäistä lähtötietoa, eli minkälaista toimintaa tilassa on. Silloin voidaan valita paras tuote.

Valta toivoo suunnittelutyöhön ja ratkaisujen valintaan malttia, ja odottaa tulevaisuuden teknologian mahdollisuuksia järjestelmien virtuaalitestaamiseen ennen käyttöönottoa.