Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi on huolissaan taloyhtiöiden kasvaneesta korjausvelasta.

– Korjauksien ennakointi vaatii hallitukselta ja isännöitsijältä suunnitelmallisuutta. Peruskorjauskustannuksissa ei ole pelättävää, kun urakkahinta ja rahoitusmallit neuvotellaan hyvin, ja osakkaille käydään asiat läpi selkosuomella. Enemmän olen huolissani korjaamattomista kiinteistöistä, puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo.

 

Suunnitelmallisuutta ja tiedottamista

Hallituksia suositellaan käyttämään vaativissa korjauskohteissa ammattilaisten osaamista. Linjasaneerauksen suunnitteluvaiheessa taloyhtiö säästää ottamalla ammattilaisen laatiman suunnitelman budjetoinnein.

– Ongelmat vältetään sillä, että osakkaat ovat tietoisia korjausremontin vastuista, ja mitä urakka sisältää. Mihin tasoon kylpyhuoneiden uusiminen menee taloyhtiön lukuun ja uusitaanko linjasaneerauksessa taloyhtiö tietoliikenneverkostoa myöten. Kyse on viime kädessä tiedottamisesta,  Harjuniemi korostaa.

Aikatauluissa pysyminen on toinen haaste. Realistisissa aikatauluissa lopputulos on toivottu. Tiedottaminen heti, kun jotakin ennakoimatonta tapahtuu on viisasta.   Tiedotusvastuu urakan aikana on hyvä keskittää yhdelle henkilölle, esimerkiksi työmaanjohtajalle, jonka yhteystiedot ovat asukkaiden tiedossa.

 

Selvitä urakoitsijan osaaminen

Onnistunut peruskorjaus edellyttää hyvän suunnittelun ja valvonnan lisäksi osaavia tekijöitä. Taloyhtiölle halvimman urakoisijan valinta ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Urakoisijan kilpailutuksessa yhteneväinen tarjouspyyntö projektista, työsuojelu- ja referenssivaatimuksin on oiva alku selvitystyölle. Laki ja asetukset määrittelevät työsuojelussa asbestikäsittelyn tarkasti, korjauskohteissa tämä on huomioitava erityisesti.

Harjuniemi kehottaakin pitämään päänkylmänä nopeiden ratkaisujen lupaajille. Putkiremontti kahdessa viikossa ei välttämättä ole aikataulullisesti realistinen tai antaisi kustannussäästöjä. Osaava urakoitsija tarjoaa myös ratkaisuja. Yhteiskorjaukset alueen muiden taloyhtiöiden kanssa tuovat kustannussäästöä jopa 100 – 150 € neliöltä, ja täydennysrakentamisella korjausten yhteydessä rahoitetaan remontteja.