Veden säästäminen on energian säästämistä: kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa ja televisio pauhaa yötä päivää viikon. Vedenkulutuksella on väliä sekä talouden että ympäristön kannalta.

Viisaan vedenkäytön avain on omien tottumusten tiedostaminen. Todellisuuden voi muuttaa vasta, kun sen tuntee ja siksi reaaliaikainen huoneistokohtainen vedenmittaus on kannattava sijoitus. Älykäs järjestelmä on kokonaisuus, joka samanaikaisesti sekä auttaa arjessa että vahtii vuotoja.

 

Turvallinen ja vaivaton

Finanssialan Keskusliiton mukaan suomalaiset vakuutusyhtiöt maksoivat toissa vuonna vuotovahinkokorvauksia ennätykselliset 174 miljoonaa euroa. Isoimmat tuhot aiheutuvat luonnollisesti päävesiputkien rikkoutumisesta, mutta jo pieni vuoto vessanpytystä saattaa valuttaa vuodessa kymppitonnin viemäriin. Asia, joka jää huomaamatta ilman ajantasaista älytekniikkaa.

”Veden säästäminen on kaikkein tehokkain ja tuottavin energiainvestointi.”

VertoLive on palvelu, joka tarkkailee vedenkulutuksen poikkeamia ja välittää vuotohälytykset suoraan huoltoyhtiölle. Turvallista ja vaivatonta.

Vesivuodot ovat yleistymisestään huolimatta onneksi enemmän poikkeuksia kuin sääntöjä ja siksi pelkkiä vuotoja tarkkaileva järjestelmä maksaa itsensä takaisin ainoastaan epäonnekkaille. VertoLive onkin erottamaton osa suurempaa kokonaisuutta – älykästä vedenmittausjärjestelmää, joka poikii tuottoa jokaiselle sen tarjoamaa tietoa hyödyntävälle.

 

Tehokas ja tuottava

Suomen johtava vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut huoneistokohtaisen mittauksen vaikutuksia kulutuslukemiin ja tulokset ovat vaikuttavia: vedenkulutus laskee Verto-kodeissa keskimäärin kolmanneksella. Vähennys on merkittävä, sillä kotitalouksien energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen.

Euroiksi käännettynä Verto-kotien säästö tarkoittaa vuositasolla kahtakymmentä miljoonaa. Lukemien taustalla on reaaliaikainen ja etäluettava kulutuslukema. Kun arjen valinnat konkretisoituvat, on niihin helppo tehdä muutoksia.

Tiedostavat tavat näkyvät asukkaiden ja taloyhtiön menojen pienentymisenä. Verto-kotien asukkaat alkavatkin saada sijoitetulle pääomalle suoraa tuottoa jo muutamassa vuodessa, kun esimerkiksi lämmönerityksen lisääminen maksaa itsensä takaisin vasta kymmenen tai jopa kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Veden säästäminen on kaikkein tehokkain ja tuottavin energiainvestointi ja siksi vedenmittaukseen liittyvissä asioissa kannattaa tehdä harkittuja päätöksiä.

 

VEDENMITTAUSJÄRJESTELMISSÄ ON ISOJA EROJA – ASIANTUNTIJA VASTAA

 

Harkittu vedenmittausjärjestelmän valinta on tuottava sijoitus ja merkittävä ympäristöteko. Suomen johtava vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Verto listasi seitsemän usein kysyttyä kysymystä. Lue vastaukset, ennen kuin valitset!

Miksi vettä pitäisi käyttää Suomessakin harkitusti?

Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta on lähes puolet. Viisas vedenkäyttö hyödyttää siis asukkaita ja omistajia taloudellisesti ja on merkittävä ympäristöteko.

Miksi vesimittari vaikuttaa kulutukseen?

Reaaliaikainen ja etäluettava lukema konkretisoi kulutustottumukset ja auttaa tiedostamaan omien valintojen vaikutuksen. Verto-kodeissa kulutus laskee keskimäärin kolmanneksella mittareiden asentamisen jälkeen. Tänä vuonna asukkaat ovat jo ehtineet säästää vesilaskuissa yli kolme miljoonaa. Viime vuoden potti rikkoi 20 miljoonan rajan.

Voiko mittarilukemaan luottaa?

Eri valmistajia on mahdotonta niputtaa yhteen. Tutustu referensseihin, pyydä lisätietoja teknisistä ratkaisuista ja valitse vain todistetusti luotettava ja kestävä järjestelmä.

Mitä mittausjärjestelmän hankinta maksaa?

Vedenmittausjärjestelmän todellisen hinnan kertoo aina elinkaarilaskelma. Kannattaa selvittää esimerkiksi se, kuinka usein järjestelmä pitää huoltaa ja riittääkö huolloksi yksittäisten osien vaihto vai lentääkö ongelmatilanteissa roskiin koko mittari.

Eikö halvinkin järjestelmä täytä lain vaatimukset?

Kyllä, mutta pelkkää asennushetken kustannusta miettivä menettää sijoittamansa pääoman. Reaaliaikainen mittaus ja kulutuksen mukaan laskuttaminen pienentävät merkittävästi vesi- ja sähkölaskua ja alkavat antaa sijoitukselle tuottoa jo parissa vuodessa.

Mitä lisäominaisuuksia järjestelmiin voi saada?

Se vaihtelee. Me Vertolla olemme valinneet tuotteisiimme vakioksi ominaisuudet, joista on arvokasta apua: VertoLive vie kulutustiedot laskutusjärjestelmään automaattisesti, ilmoittaa teknisestä huoltotarpeesta ja välittää vuotohälytykset suoraan huoltoyhtiölle.

Mitä kaikkea järjestelmien hintaan kuuluu?

Sekin vaihtelee. Me Vertolla olemme valinneet tarjota kattavaa palvelua: varmistamme laadun tarjoamalla kaikille asiakkaillemme kokonaisvaltaista suunnitteluapua, laajaa teknistä tukea sekä perusteellisen käyttöönottotarkastukseen.

 

Hyvä muistaa: Vedenmittausjärjestelmään sijoitettu raha realisoituu tuotoksi tehokkaimmin, kun laskutus perustuu todelliseen kulutukseen.