Etusivu » Kiinteistöjen kehittäminen » LVI-alan tulevaisuuden avainsanat: energianhallinta ja yhteistyö
Kiinteistöjen kehittäminen

LVI-alan tulevaisuuden avainsanat: energianhallinta ja yhteistyö

– Asiakkaat haluavat usein avaimet käteen -palvelua, joten asennuksen lisäksi on hyvä tarjota myös rahoitus ja huolto, sanoo Mikko Liljeberg. Kuva: Getty Images

Mikko Liljeberg

projektipäällikö, Äyräväinen Rakennuttaminen Oy

Energiatehokkuus vaikuttaa vahvasti LVI-alan liiketoimintaan tulevaisuudessa. Alan konkarin mukaan menestystä alalla tukevat laaja palvelutarjonta ja yhteistyö.

Mikko Liljeberg toimii projektipäällikkönä Äyräväinen Rakennuttaminen Oy:ssä. Juuri päättynyt nelivuotiskausi Suomen LVI-liiton hallituksen puheenjohtajana antoi hyvät näkymät alan liiketoimintaan.

– EU:n 2020 julkaisema taksonomia-asetus eli kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä pureutuu vahvasti uusiutuviin energioihin ja materiaalikierrätykseen. Se ohjaa toimintaa myös LVI-alalla. Fossiilista energiaa käyttäviin ratkaisuihin ei saa enää rahoitusta, joten niiden käyttö häviää. Yritysten on panostettava uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen.

IoT ja älykkäät järjestelmät ovat tulossa taloteknisiin järjestelmiin.

Liljebergin mukaan lämpöpumppujärjestelmät, aurinkoenergia, säteilypaneelit, jäteveden lämmöntalteenotto, energiavarastojen hyödyntäminen ja faasiaineiden käyttö vahvistavat suosiotaan.

– IoT ja älykkäät järjestelmät ovat tulossa taloteknisiin järjestelmiin. Lämmitys ja ilmastointi ohjataan pilveen ja niitä hallitaan sieltä käsin. Huolto on jo monissa kiinteistöissä automatisoitua ja kontrolloitavissa mobiililla. Tietotekninen osaaminen korostuu ja liiketoimintamallit kehittyvät, hän visioi.

– Ihan pienen yrityksen arkeen tämä ei juuri vaikuta. Jos kehittymishalua ja -tarvetta kuitenkin on, kannattaa perehtyä energia-asioihin ja asennustyön lisäksi myös laajempaan palveluun. LVI-järjestelmien monipuolistuessa on hyvä tuntea ohjauksen ja automaation mahdollistamat säästöt sekä osata tarjota niitä asiakkaille.

Liljeberg rohkaisee LVI-yrityksiä yhteistyöhön.

– Suurempiin kohteisiin pääsee kiinni 4–5 pienen yrityksen yhteistyöllä. Kimpassa voi tehdä kilpailukykyisiä tarjouksia ja ottaa hoidettavaksi kokonaisurakoita. Samalla saa resursseja osaamisen kehittämiseen, ja kun tuntee uusimmat laitteet ja tekniikat, on vahvoilla.

Next article