Etusivu » Rakennuttaminen » Älyvalaistus on kustannustehokkain energiauudistus
Sponsoroitu

Jyri Kelin

energiaprojektien johtaja, Lem-Kem Oy

Auringonvalon mukaan säätyvä älyvalaistus on terveellisen sisäilman kaltainen työtehokkuutta, turvallisuutta ja viihtyvyyttä lisäävä, nykyaikaisen ja hiilineutraalin kiinteistön osa.

– Pohdittaessa kiinteistön kokonaisenergiaa unohdetaan helposti valaistus, vaikka se on ylivoimaisesti helpoin, nopein, yksinkertaisin ja välittömimmät, näkyvät hyödyt tuova energiansäästötoimenpide. On tärkeää miettiä koko kiinteistön energiatehokkuutta ja itse kiinteistöä osana laajempaa kokonaisuutta tai mahdollisena energiantuottajana – sekä valaistusta osana sitä, sanoo Lem-Kem energiaprojektien johtaja Jyri Kelin.

Älyvalaistus, eli erittäin vähän energiaa käyttävien valonlähteiden liittäminen älykkäisiin sensoreihin, jotka säätävät valaistusta auringonvalon määrän, liikkeen sekä BLE Bluetooth- ja aikaohjauksen perusteella, tuo välittömästi hyötyjä vähentämällä silmärasitusta ja huonosta valosta johtuvia päänsärkyjä.

Hiilineutraali kiinteistö ensi kesäksi

Jouni Lautiainen

viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Lem-Kem Oy

– Lämmitys- ja sähköenergiaa tullaan tulevaisuudessa tarkastelemaan kokonaisuutena, jota voidaan hyödyntää, tallettaa, myydä ja ostaa. Kiinteistönomistajien, yritysten ja taloyhtiöiden pitäisikin ajatella kiinteistöä yhtenä suurena energiakohteena. Älyvalaistus on keskeinen osa tätä, koska sillä saadaan kaikkein nopeimmat kustannus- ja energiansäästöt sekä vapautetaan kiinteistön, esimerkiksi aurinkopaneeleilla, tuottamaa energiaa muille ratkaisuille, kuten sähköauton lataukseen, toteaa viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Jouni Lautiainen.

Jokaisesta asuintalosta, yrityksestä ja julkisesta tilasta on mahdollisuus luoda hiilineutraali käyttämällä hyväksi hybridienergiaa.

– Teknologia on ottanut huikeita hyppyjä. Esimerkiksi hybridijärjestelmä, eli erilaisia uusiutuvia energialähteitä ja teknologioita älykkääseen ohjaukseen yhdistävä järjestelmä, pystytään tänä päivänä rakentamaan alle kuudessa kuukaudessa alle kymmenen vuoden takaisinmaksuajalla niin, että se alkaa tuottaa kiinteistönomistajille välittömästi kustannussäästöjä laskeneen energiankulutuksen johdosta. Kiinteistöstä voidaan tehdä aidosti, tiedeperusteisesti hiilineutraali. Ei vuonna 2030 tai 2035, vaan ensi kesänä. Loimme Hiilineutraali kiinteistö™ ja Hiilineutraali taloyhtiö™ -palvelut, joiden avulla kiinteistön hiilineutraaliuuden toteuttaminen on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi, mukavaksi ja kustannuksia säästäväksi, Lautiainen kertoo.

– Koska sekä valaistuksen, aurinkopaneelien, maalämpöpumppujen että sähköauton lataustolppien määrät ovat skaalattavissa kiinteistön koon mukaan, järjestelmien toteutuksessa ei ole merkitystä, onko kyse yksittäisestä rakennuksesta vai valtavasta kiinteistökokonaisuudesta, Kelin muistuttaa.

Lataa Hiilineutraalin taloyhtiön
ABC

Älyvalaistus on helpoin ja kannattavin energiatehokkuustoimi – Sijoitetun pääoman tuotto 30 prosettia

Kauppakeskus Sello Espoossa

• Palkittu Euroopan vastuullisimpana kauppakeskuksena. Osana kauppakeskuksen hybridienergiamatkaa Selloon vaihdettiin auringonvalon mukaan säätyvä, älykäs LED-valaistus.
• Valaistusuudistuksen tuloksena saatiin 100 000 euron vuosittaiset kustannussäästöt ja 20 prosentin sähköenergian säästö.
• Samalla toteutettiin Lem-Kem Oy:n toimittama hybridienergiajärjestelmä: 2 500 paneelin 750 kWp:n aurinkovoimala ja 2 MW:n akusto, jossa älyvalaistus toimii osana hybridienergiajärjestelmää ja säästää voimalan tuottamaa sähköä säilöttäväksi ja myytäväksi verkkoon.

SSAB:n tytäryhtiö Tibnor 

• Vaihtoi Vantaan tuotantotilojensa valaistuksen älykkääseen, BLE Bluetooth -ohjattuun ja helposti ohjelmoitavaan LED-valaistukseen osana yrityksen energiansäästötavoitteita.
• Valoteho nostettiin 150:stä 300–500 luxiin, joka toi valtavan parannuksen työviihtyvyyteen, turvallisuuteen ja laaduntarkkailuun.
• Vuosittainen kustannussäästö 20 000 euroa.
• Sijoitetun pääoman tuotto 30 prosenttia ja takaisinmaksuaika kolme vuotta.

Lue lisää, miten yrityksestänne tai kiinteistöstänne voidaan tehdä hiilineutraali puolessa vuodessa kustannuksia säästäen!

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article